Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2015 19:25 - КАК КРЕМЪЛ ОБЯСНИ НЕЖЕЛАНИЕТО НА ПУТИН ДА ОТГОВОРИ НА ПОЗВЪНЯВАНИЯТА НА ЕРДОГАН - АВТОРИ -АКАД.ЙОРДАН СТ.ИВАНОВ И АННА ЗОГРАФОВА
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 1854 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Как Кремъл обясни нежеланието на президента Путин да отговаря на позвъняванията на Ердоган

Съсипана  ли е европейската цивилизация?!


image

image

Автори: 
Акад. Йордан Ст. Иванов и Анна Зографова – журналист - международник

Турският президент Реджеп Ердоган вече е заявил желанието си за среща с президента на Руската Федерация Владимир Путин в рамките на предстоящата световна конференцията на ООН по въпросите за климата, която предстои да се проведе от 30 ноември до 11 декември в Париж. Кремъл обаче не бърза с отговор. Засега не е ясно ще се срещнат ли президентите на Русия и Турция в Париж. 
Според информация от Кремъл, 7-8 часа след инцидента по свалянето от турски военни на руския бомбардировач Су 24 на 24 ноември т.г. над територията на Сирия, турският президент Реджеп Ердоган неколкократно прави опити да разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин, но до момента това не се е случило. Руският бомбардировач Су-24М бе свален от туреските ВВС във вторник, 24 ноември т.г.. Министерството на отбраната на РФ заяви, че Су-24М е летял изключително над сирийска територия, и че не е имало нарушения на въздушното пространство на Република Турция. 
Путин вече е информиран и за молбата на Эрдогана за среща по време на конференцията на ООН за климата, която предстои да се проведе от 30 ноември до 11 декември в Париж. Кремъл упорито мълчи по въпроса ще се срещне ли руският президент със своя турски колега. 
В същия момент по време на визитата в Москва на президента на Франция Франсуа Оланд след парижкия терористичен акт от 13 –ти ноември т.г. между Москва и Париж бяха договорени обмяна на разузнавателни данни,  — интензификация и координация на ударите по икономически обекти на ИДИЛ и това, че и силите, борещи се с ИГИЛ и с терористичните групировки, не трябва да бъдат подлагани на удари от френски и руски самолети. Визитата на Оланд в Москва обаче  бе посрещната скептично от страна на анализатори. Коментатори и журналисти написаха, че приятелят на НАТО и Америка просто преследва лични цели и търси дивиденти с визитата си в Кремъл на 27 ноември. Обкръжението на президента Оланд  продължава да коментира ще се окаже ли визитата продуктивна. Всъщност срещата на двамата лидери даде ясни сигнали за бъдещите взаимоотношения на Франция и Русия, в контекст общата политика по отношение на Сирия така и по целия спектър взаимоотношения на  двете държави.

Опитите на турския президент Реджеп Ердоган да нагласи отношенията с Русия доказаха, че неговата репутация и позиция в международен мащаб и в собствената му страна рязко паднаха и то именно след унищожаването на бомбардировача Су-24. И въпреки, че турските власти побързаха да афишират, че не желаят да развалят добрите търговски отношения с Москва, добавяйки, че не разпознали „националната принадлежност“ на сваления самолет, президент на Руската Федерация Владимир Путин назова гибелта на Су-24 „удар в гърба“, нанесен от симпатизанти на терористи.

Анкара вече е предупредена за всички най- сериозни последствия в двустранните отношения каквото е прекратяването на безвизовия режим между  Москва и Анкара, действащо от 2011 г. /по силата на споразумение, подписано през 2010 г./

На 26 ноември ръководителят на министерството на икономическото развитие на РФ Алексей Улюкаев назова мерките, които ще бъдат предприети от Русия по отношение на Турция след атаката на самолета – а именно отмяна или замразяване на проектите по строителството на газопровода «Турски поток» и на договорената атомна електроцентрала. Руският премиер Дмитрий Медведев вече се разпореди да бъдат подготвени комплексните мерки, в отговор на действията на Турция. Това включва въвеждане на ограничения и забрани за дейност на икономически структури на Турция на територията на Русия, ограничаване и забрана на продукция, доставки, включително и на продоволствени стоки, оказване услуги на турски компании и пр. ограничителни мерки. Решението за премахване на безвизовия режим влиза в сила от 1 януари 2016 г., а позицията на Ердоган според руския външен министър Сергей Лавров бе оценена като абсолютно неадекватна. И затова най-доброто нещо е Путин да чака Европейците в Москва, а не той да ходи по Европа. Да се обяснява в Москва. Ако трябва зала – Дворецът на конгресите е най-удобното място за всички европейци. А да ходи Путин в Европа, да го поставят на колене – и условия…това не мислим, че е удачно за сегашния момент. Защото европейците ще си направят актива, а Русия е възможно още веднъж да остане изненадана. И от поведение и от много, много въпроси. Отговорът е ясен. Не бива да се прави актив точно в този момент…,в който Русия е на върха. Всички разбраха, че трябва да се съобразяват с условията, поставени от Русия. Защото Европа е пред колапс – разпадане. Очертава се един малък Шенген от малки държави, включително и  Люксембург. В останалите държави много е възможно той  да престане да съществува и всяка държава да се оправя сама.

 



Тагове:   анна зографова,


Гласувай:
5



1. zaw12929 - Когато двама се карат не е добреи ние ...
29.11.2015 12:33
Когато двама се карат не е добреи ние нямаме полза
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1470418
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634