Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2012 18:08 - ЗАВЪРШИ „БЪЛГАРИАДА – 2012”. Българи от 41 страни гласуваха Втори мандат на Общобългарския парламент!
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 2046 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.07.2012 14:02


imageimage

ЗАВЪРШИ „БЪЛГАРИАДА – 2012”.

Българи от 41 страни гласуваха Втори мандат на Общобългарския парламент

Информация

 на акад. Йордан Стоилов Иванов

и

Анна Зографова – член–кореспондент на МАБИК

Организацията на Обединените българи /ООБ/, Общобългарският парламент, Международната академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/  и  ОБНУ „Г. С. Раковски“ бяха  инициаторите на форума „Българиада ’2012”, който се утвърди като събитие, включващо традиционни дни за всички организации на българите по света. Тази година събитията, с участие на представители на нашите диаспори по света и стартираха на 20. 06. 2012 в София откриването на Общобългарскя събор, който премина под мотото „Общобългарската общност – устойчиво развитие и духовно единение“. В същия ден бе гласуван Вторият мандат на Общобългарския парламент. Учредени бяха Долна камара на ОБП, с  мандат  2012 – 2016 г.

Първото заседание на Камарата, което предстои да премине през есента ще бъде под мотото „Проблеми и задачи на българите и българските организации, ситуирани в страните от бившия Съветски Съюз и бивша Югославия”. В състава на Управителните органи на Организацията на обединените българи /  ООБ/ бяха избрани: В Управителния съвет на 00Б: Председател – акад. Сергей Иванов; Първи зам. председател „Заслужил деятел на ООБ“ – акад. Владимир Цонев; Зам. Председател и Председател на Съвета на старейшините -“Заслужил деятел на ООБ“ – акад. Ахмед Рахимов; Зам. Председател и Председател на ОБП – чл.кор. на МАБИК – инж.Стойчо Симов, „Заслужил деятел на ООБ“; Гл. Секретар на ООБ – чл.кор. на МАБИК - инж. Дочо Шипковенски, „Заслужил деятел на ООБ“.

Членове на УС:  Георги Аначков – Председател на Комисията по етика на ООБ;  чл.кор. Димитър Папазов;  акад. Игнат Францов; акад. Йордан Стоилов Иванов; Любомир Кацаров; Огнян Аспров; акад. Христо Маджаров

Председател на Контролния съвет – Красимир Тихов

Член на КС – Галя Маджарова.

В Бюрото на Общобългарския парламент бяха избрани:

1.     Председател – чл.кор. Стойчо Владимиров Симов – Зам. Председател на ООБ и Председател на Горната камара на ОБП;

       2.  Зам. Председатели:

-   Милен Стоев Люцканов – по проблемите на външните работи;

-   акад. з.д.к. на Pепублика Башкорстан, з.д. на ООБ, Председател на Съвета на старейшините на ООБ – Ахмед Закиевич Рахимов, Председател и на РО „Българска интелигенция“;

-  проф.д-р Пенчо Петров Пенчев – по проблемите на устойчивото
развитие на Общността;

-   Гусман Зинатович Халилов – Председател на БНК – Република Татарстан;

-   чл.кор. на МАБИК  Шаукат Медихатович Богданов – Председател на РО „Българско възраждане“ – гр. Уляновск, Руска Федерация;

- доц. Владимир Нешев Царевски – ПГ „България“ – Р. България.

-  Павел Добринов Павлов – Председател на Долната камара на ОБП;


3. Членове: Георги Стоименов Аначков – Председател на Комисията по етика на ООБ и ОБП; Георги Петров Ванев – Младежка организация – Република България;

В Бюрото на Долната камара на ОБП:

1.     Председател – Павел Добринов Павлов – Зам. Председател на ОБП;

2.  Зам. Председатели:  Димитър Георгиев Тодоров – „Турист инвест“ – Р. България;

-  доц. Владимир Нешев Царевски – ПГ „България“ – Република България;  Тагир ал Булгари – Република Унгария;  доц. Маргарита Владимирова Ваклинова

3.  Членове:  Зденка Кирилова Тодорова – Р. Сърбия – Западни покрайнини; Стефан Зафиров  Хаджиев – Председател на ПГ „Европа“;  Ангел Христов Христов – Председател на зона „Шумен“ – Р. България;  София Карамфилова Неделева – Председател на Регионален съвет за устойчиво развитие – Пловдив;

В Бюрото на Горната камара на ОБП (Председателство):

1. Председател – чл.кор. Стойчо Владимиров Симов – Зам. Председател на ООБ;

2.  Зам. Председатели:   Костадин Николов Гоговски – Гл. секретар на Съюза на българската индустрия – Р. България;   чл.кор. Шаукат Медихатович Богданов – Зам. Председател на ОБП, Председател на РО „Българско възраждане“ – гр. Уляновск, РФ;

3.  Членове:

 Галя Колева Маджарова – член на Регионалния съвет за устойчиво
развитие — Варна:

доц. Васил Недялков Сивов – ПГ „България“ – Р. България;

 Милен Симеонов Банковски – ПГ „България“ – Р. България;

 Георги Петров Джеджев – ПГ „България“ – Р. България; Предстоящо е утвърждаването на нов състав на Изпълнителния съвет на ООБ.

 В същия ден бяха проведени заседание на ООБ, на Долната и Горната камара на ОБП, посветени на 1360 г. годишнината от основаването на Стара Велика България  -/Кубратовата България/ и на пет годишнината от създаването на ООБ - Организацията на Обединените българи от цял свят.

Присъстваха гости от град Уляновск – РФ, от Приднестровската република, от Татаристан, от Западните покрайнини, представители на Мюфтийството.  Общо в заседателната зала присъстваха членове на диаспорите ни от 41 страни. Денят завърши с Тържествен концерт.

На 21 юни т.г. бе проведено и заседание на I секция на Третия Общобългарски конгрес по история, под надслов: „Българската и класическа античност – история, култура и цивилизации“ за периода (IX -1 век пр.н. ера), чиито организатори отново бяха ООБ, /Организацията на обединените българи/, Международната академия по българознание, иновации и култура “МАБИК“ и ОБНУ „Г. С. Раковски“. Участие във форума взеха хабилитирани учени от страната и чужбина.

В настоящия, критичен за света момент, без претенции за територии,

етническа и народностна принадлежност и други подобни, от изключителна

важност за света, за Европа, за България и Общобългарската общност е да се

отбележи, че в центъра на цялостната историческа истина за древната

предисторическа и историческа епоха, на Античността и Ранното средновековие

стоят древнобългарските и български родове, племена и народ.

 По време на Конференцията бяха изнесени 13 исторически  доклада от акад. Киряк Цонев, Васил Томов, доц. Татяна Ярулина, акад. Владимир Цонев, акад. Йордан Ст. Иванов и Член – кореспондент Анна Зографова, Член – кор. инж. Стойчо Симов, Ангел Христов Христов –  академик от Чувашката академия на науките и др. 

В периода 22-25 юни т.г., за гостите  от нашите диаспори бяха организирани интересни срещи с наши политици,  научни работници, посещения на държавни институции, културни и исторически обекти, забележителности и паметници на културата, както и срещи с обществеността в столицата и в някои областни градове. Организирани бяха и екскурзии до уникални исторически дестинации в България.

Според Устава на ООБ - aбсолютно всеки, в чиито вени тече българска кръв, дори и да е позабравил родния си език, писменост, история и култура, може да се счита за равноправен, редовен член на общобългарската организация -“Организация на обединените българи”, без предварителни условия, независимо от пол, възраст, членство в други организации, вероизповедание, образование. Реални участници в тази организация са представители на диаспорите ни от 52 страни по света. Всички с български корен и с българско самосъзнание биха могли да се считат участници и в световния общобългарски процес на духовно единение.

Известно е, че езикът е един от най-важните елементи в съхраняването на нацията и затова общуването специално, в рамките на „Българиада 2012” бе основно на български. На гостите от  Уляновск, Казан, Приднестровието и др. превеждаше член. Кор на МАБИК Анна Зографова. 
Те
разказаха интересни факти от историята на Волжските българи, оставила дълбока следа в историята на Русия. Основният извод, който бе направен от техните разкази бе, че националното самосъзнание на всеки един народ е свързано най-вече с историческите събития, с духовното наследство и с традициите при поколенията. Те подчертаха, че за значителна част от населението на Приднестровието, на Татаристан, на Поволжието, Приуралието и Кавказ, по силата на определени политически сили и режими е било лишено от истинската си история. Макар и по времето на царския режим на династията Романови, в Поволжието и Урал официално да е бил възприет етнонима „татари”, то той не е бил възприет радушно от потомците на Волжските българи, защото им е бил вменен.

Защото те - потомците на Волжските българи винаги са се придържали към своето историческо име – българи /булгари/, за което свидетелстват и многочислени исторически паметници и материали. В императорска Русия  също етнонимът „Татари”  е бил буквално вменен на някои от мюсюлманските народи в Крим, Кавказ и Сибир. И тъй наричаното Казанско ханство въобще не е било татарско царство, още повече, че  след насилственото му покоряване от войските на цар Иван Грозни, същият този владетел, който е избил над два милиона българи, дори си е присвоил титлата „Княз български”. Същата тази титла продължава да фигурира в титлите на немалко по-късни руски императори от династията Романови.

А живялият в Казан  митрополит Йосиф, в периода -  /1673 - 1685 г./ също е бил титулован – митрополит български и Казански.

Бе разказано как всички тюркски народи, след Революцията от 1917 г. по един или друг начин са правили опити да възвърнат историческото си име – българи или /булгари/.

По време на форума бе разказано как, в продължение на десетки поколения, населението от Поволжието и от Урал и пр. е било лъгано, с една ненаучна псевдоистория. Защото истинската история на Волжска България, която първа в Европа приема официално Исляма през 922г.  е била крита и отдадена на забвение, както и част от историята на самата Русия.

Не трябва да забравяме, че немалко мисионери и пътешественици са наричали през Средновековието Волжска България –„ Царство на разума” и „Златният трон на Изтока”. Там, където поколения Волжски българи са  били възпитавани в най-добрите традиции на хуманизма.

И тук по време на форума, един гостите дори цитира думите на великия поет Алаксандър Сергеевич Пушкин, който някога беше казал „Неуважението към предците е признак на дивотия и безнравственост!”

 Именно българите от Поволжието са построили там и в Урал над 200 велики града, останките от които археолози преоткриват днес. Такъв древен Велик български град е бил Аркаим. Волжските българи саимали свой флот, а ювелирните изделия на български майстори от Волжска България са били търсени и разпространявани в цяла Евразия. Тук ние неволно си задаваме въпроси- кое е това съществено звено, в нашата българска история, което продължава да липсва. Или къде са "изчезнали"  историческите волжски българи от славната империя на Кубрат,  и по чия политическа воля те са били превърнати в татари?! Ние всички следва да се замислим ного сериозно и не само по този въпрос. Нашите академични величия следва да включат това уникално , липсващо звено от няколко столетия, което ни дава основание да се обърнем към историческите корени на нашето истинско българско наследство, за което ние каточели сме забравили! 

Такива факти, като цитираното от българския волжски поет Сейф Сараи ал Булгари, който е твърдял, че век и половина преди Коперник и Джордано Бруно, един друг велик български учен - астроном Масуд Ал Булгари пръв е издигнал тезата, че земята е кръгла , и че се върти около Слънцето, днес просто е престъпление  да бъдат забравени. Още повече,че и на Джордано Бруно и на Коперник са били известни изследванията на този велик потомък от Волжска България.

Историята – това е идеология. Тя е нравственият фундамент на обществото. И тъй като историята продължава да бъде и политика, обърната отчасти към миналото, важното  днес е, тя да бъде съхранена, за да бъде върнато цялото историческо величие и наследство на Волжските българи. Ние всички заслужаваме да имаме тази част от древното протобългарско наследство.

От висотата на интелектуалната ни мощ, духовното ни единение, ние българите, несъмнено трябва да отстояваме всички свои високи достижения в различните сфери на обществения живот и да ги превърнем в популярни и устойчиви приноси за развитие на световната и европейска културна съкровищница.
В това направление и именно с такава цел от хабилитираните кадри на МАБИК и ООБ бе разработена и утвърдена
Общобългарска доктрина, Харта на българите по света, Модел на устойчиво развитие, на базата на региони и зони за устойчиво развитие, при строго спазване на баланса “природа - човек - общество”  -

научно приложен модел на единен общобългарски светоглед за развитие на общността “Европа и света”.

Апелът на „Българиада 2012” към всички българи по света бе всички ние заедно реализираме общия ни идеал -  “Мирното и устойчиво

общобългарско, общоевропейско и общочовешко развитие, което е дело на всички хора по света”!

Част от тези изброени документи бяха връчени т.г. официално, от името на ръководството на ООБ - на Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Същите документи вече бяха ползвани и в хода на подготовката на световната среща “Рио + 20” в Бразилия, която се състоя през  юни т.г.
Тъй катоп п
рез 2012 г. се навършиха 20 г. от първата среща на върха, по въпросите на околната среда, проведена в Рио де Жанейро, Бразилия, когато се подписаха три конвенции – Конвенция на ООН за биологичното разнообразие, рамковата Конвенция на ООН по изменението на климата и Конвенция на ООН за борба с опустиняването, считаме , че нашите български разработки бяха много важни. Още повече, че преди 40 години именно тук, на един форум в София бе взето решение за перманентни провеждания на конференции в Рио. За това припомни специално  бившият главен архитект на столицата ни - Георги Стоилов.
 
Т. г. конференцията в Рио се проведе, в изпълнение на Резолюция A/RES/64/236 на Общото събрание на ООН. В Резолюциите 64/236 и 65/152 на ООН е заложено да се състоят три предварителни срещи като подготовка за събитието – една през май 2010 г., през март 2011 г. и третата – непосредствено предхождаща конференцията, от 13 до 15 юни 2012 г. В подготовката на ООН бяха включени Изпълнителният комитет по икономически и социални дейности на Общността, Групата за развитие на ООН и Групата за управление на околната среда. Две бяха и основните теми на конференцията – зелената икономика, в контекст на устойчивото развитие и изкореняване на бедността и институционална рамка за устойчиво развитие.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун благодари специално на представителите на ООБ за предоставените му документи. Още повече, че в системата на ООН към момента работят около 31 българи.

Сега, след края на Втората среща на върха в Бразилия “Рио + 20”, определено бихме могли да отбележим и успешния старт на човечеството по пътя на устойчивото развитие, заложен в

Хартата на хилядолетието, в името на

природата и всички земни жители. Темпът на преминаване обаче към устойчиво развитие в Република България  е бавен и Общобългарската общност, чрез единната си организация ООБ, разработи и заложи в Общобългарската доктрина и в

Конститутивния регламент (Конституция) на общността – което е един уникален модел на едновременно зонално развитие и на ограничаване, от една страна, на ноксите   върху човека и от друга, на вредното влияние на дейността на човека върху природата и природните явления.

Моделът е в основата на настоящите и бъдещи дейности на поколения българи. Той е база за тактическа дейност, в изпълнение

стратегическите цели и подходи на общността на българите по света, които вече все по-ясно изразяват осъзната готовност за работа, в интерес на всеобщото - общочовешкото, общопланетарното благосъстояние на равноправна основа, при стриктно спазване на задължителния баланс “природа - човек -

общество”.

 

 Тагове:   анна зографова,


Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1177068
Постинги: 421
Коментари: 86
Гласове: 482