Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 15:38 - Спомнете си за 21 август - 41 години след Пражката пролет на 1968, която всъщност се оказа жежко лято - Анна Зографова - журналист международник
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 1575 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.09.2009 13:23


.
21 август или 41 години след “Пражката пролет”, която на практика се оказа жежко лято!

image
Прага 1968 г.                  


       
Още за Военната интервенция в Чехословакия Анна Зографова Из митовете за Пражката Пролет се спряга горещото лято на 1968 г., защото всъщност войски на Варшавския пакт навлизат в Чехословакия в нощта на 20 срещу 21 август, а на 26 в Кремъл лидерите на КПСС и ЧКП вече договарят “временното” пребиваване както и евентуалните реформи с ремонт на кабинета Дубчек .

През 1968 г. НРБ участва във военната интервенция за която е било взето решение на Министерския съвет на НРБ на базата на Строго секретното Постановление №39  от 20.VIII.1968 с мотив "за оказване на военна помощ на Чехословашката комунистическа партия и на чехословашкия народ". По силата на взаимните договорености, в рамките на пакта България е участвала в Пражкото лято с два мотострелкови полка ,танкова част и пр., подчинени пряко на съветския щаб. Чак през 1990 г. малко преди пожара на Партийния дом на 23.VIII.1990, Седмото Велико народно събрание прие Декларация, с която класифицира т.н. “Българско участие в окупацията” като "недопустим акт на намеса във вътрешните работи на една суверенна държава". В същия документ се изказва и " дълбоко съжаление за участието в тази акция на български войски". Прокуратурата на въоръжените сили през 1992 г. започва разследване, което впоследствие е прекратено, без да бъде повдигнато обвинение срещу длъжностни лица???!!! В “драматичната есен на 1968 г., когато войските на Варшавския договор смазват т.нар. Пражка пролет, националният герой на Чехия - младежът Ян Палах взема дейно участие в ноемврийските стачки срещу окупацията. По-късно на 16 януари пише знаменитото си прощално писмо, изпращайки един от четирите  екземпляра до Съюза на Чешките писателите. Около четири часа следобед на същия ден застава пред Националния музей на Вацлавския площад, в центъра на Прага и заливайки се с бензин се самозапалва, в което се изразява самопожертвувателния му протест срещу окупацията на Чехословакия.Палах умира на 19 януари , но името му остава завинаги в сърцата на жителите на Прага и на всички честни хора по света. Спомнете си за него!
 
   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1470546
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634