Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2023 20:29 - Софийската Слатина. Вселенският църковен събор в Сердика
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3060 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 31.03.2023 20:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Понеже засегнаха една тема как СЛАТИНА било едва ли не шопско някакво си село и било различно нещо от София, то просто на такива дето гледат с пренебрежение на нас, шопите, то ще кажа едно. Шопите сме потомци на траките-серди, които от столетия и повече са обитавали тези неща и шопите са КОРЕНЯЦИ тук.


Шопите НЕ са печенеги, както се опитват да ни изкарват кабинетни разни уж историци и да налагат тази версия за официозна.


София е МНОГО ДРЕВЕН ГРАД и не напразно девизът й е - "РАСТЕ, НО НЕ СТАРЕЕ!"


В пределите на днешна СЛАТИНА, през 343 г. се е провел ВТОРИЯТ ВСЕЛЕНСКИ ЦЪРКОВЕН СЪБОР.


Като и тогава се е водил към градът Сердика това място. Става въпрос за мястото на днешната църква "Свети Мина", която има старо име "Свети Терапонт" (защо ли изобщо са я преименували на "Св. Троица" и после, когато вече строят в Гео Милев горе другата църква "Св. Троица", старата Слатинска църква я преименували на "Св. Мина", а не са й върнали хубавото име Св. Терапонт Софийски"!!! за мен си остава загадка). И - на това място е едно от 3-те места, където е имало заседания от този Вселенски събор. И това е най-дългият по време събор.


На мястото на тази църква и околностите, тогава е имало манастир, първият и най-древен манастир на днешните български географски територии.

Другите 2 места, които успях да открия сред купищата издирвани и четени от мен книги за историята на София, в които никъде не открих насъбрана с подробности история на София, а е разхвърляна из всички, и където се откриват подробности - бисери - и стигнах да си открия на 2 места, където евентуално е бил още този събор - едното е мястото, където днес е така наричаното Дървенишко манастирче, между днешните "Младост" 1 и "Младост"2.

И другото - 3-то място е, там където откриха останки от римско време, в днешен "Лозенец", откъм Южния парк, там е било също манастир или нещо такова в онзи век. Още Информация: Вселенските църковни събори не са можели да се проведат без римските пътища. Идвали са църковни ръководители от Египет, от Мала Азия, от Британия, от Балканите.


1-ят Вселенски събор е обявен 324 г., а през 325 г. успяват да се съберат отците в Никея.


Още веднага след първия, император Константин ЗАМИСЛЯ Нов Вселенски събор. Определя той и мястото, където да се проведе - СЕРДИКА (нашата мила столица днес СОФИЯ).


Обаче император Константин умира 337 г. и започва т.нар. "кърваво лято", тежка гражданска война между синовете му, и чак до 343 г.


В същата 343 г., веднага след като стихва гражданската война ЗАПОЧВА И СЕРДИКИЙСКИЯТ ВСЕЛЕНСКИ СЪБОР.


И ТОЗИ СЪБОР Е НАЙ-ДЪЛГИЯТ. Заедно с него се провежда и събор в Лаодикия. И още нещо, което няма как да знаят така обичащите да се подиграват на София, но драпащи за града "новософиянци". ВИДИ ЛИ СЕ НЯКЪДЕ ДА ИМА ЦЪРКВА С ИМЕ "СВЕТА СОФИЯ", ВЕДНАГА СЕ РАЗБИРА, ЧЕ ТОВА Е - ГРАД СЪС СТОЛИЧЕН СТАТУТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Няма ли църква с такова име, може да се каже - това е лъскав космополитен град, НО НИКОГА НЕ Е БИЛ СТОЛИЦА!!!!


Църкви с им "СВЕТА СОФИЯ" има в: Трапезунд, Киев, В НАШАТА МИЛА СТОЛИЦА - СОФИЯ, Месемврия (днес прекрасния град Несебър), в Мистра, Константинопол и Никея.


СОФИЯ - БОЖИЯТА ПРЕМЪДРОСТ е - ЗАКРИЛНИЦАТА НА ГРАДА НИ (е, онази грозна статуя, дето са я накиприли, че била уж Св. София, не прилича на нея, ама...
"съвременно" калпаво "изкуство", какво да се прави, като София, за съжаление много рядко е имала истински софиянци за кметове, а все от разни други места, дошли в столицата и не разбират проблемите на града и не ги приемат за свои). София, Божествената Премъдрост - в тези места да пребивава тя и да вразумява жителите й от Бога "поставените" владетели.


В СЕРДИКА - СОФИЯ, църквата "СВЕТА СОФИЯ, е ОТ ВРЕМЕТО НА ИМПЕРАТОР КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ. От това време е и старата църква "СВ. СОФИЯ" в Константинопол.


И - САМО НАШАТА СТОЛИЦА Е КРЪСТЕНА НА ИМЕТО НА БОЖИЯТА ПРЕМЪДРОСТ. И името Софи я е ИЗПОЛЗВАНО ОЩЕ ОТ 11 ВЕК, успоредно с имената САРДИКА, СЕРДИКА, САРД, СРЕДЕЦ, ТРИЯДИЦА (това име е изцяло българско, НЕ е ромейско) и СОФИЯ.


Но... дотолкова не сме си познавали историята, че когато сме освободени от османското иго, настоявали да се смени името на София, мислейки, че е османско. Градският съвет на София много дълго време има печат с името "Средец", защото... то било българско...


Но... Слава Богу, имало хора с образование, които СА ПРОВЕРИЛИ КАКВО Е ИМЕТО СВЕТА СОФИЯ И КАКВО НОСИ В СЕБЕ СИ. И остава името София.


И още - относно явлението Вселенски събори - за да има такъв ВСЕЛЕНСКИ СЪБОР то градът трябва да има РАЗВИТА ПРЕКРАСНА ИНФРАСТРУКТУРА. За събора се събират над 300 прелати, с по 10-15 човека свита. И тези прелати и свитите им, са свикнали на добро обслужване, трябвало е и да бъдат изхранвани и ако няма места, където да бъдат настанени, такива места не са изобщо места подходящи за свикване на такъв събор. НАСТАНЯВАНИ СА В ИМПЕРАТОРСКИ РЕЗИДЕНЦИИ. СЕРДИКА Е ИМПЕРАТОРСКИ ГРАД, втората столица на Византия от времето на император Константин.

Той е казвал "СЕРДИКА Е МОЯТ РИМ!!!!!" И малко хора знаят, че император Константин дълго е мислил и много е искал Сердика да е столица на Ромейската държава - Източната Римска империя, избира малкото рибарско селище с име БИзантион, само заради стратегическото му място на Босфора.


Текста го написах и по спомени от мое прочетено из различни книги и относно Църковния Събор и ползвах мои записки от лекция от доцент Валентина Вачкова - прекрасен историк.


Така че, моля, изобщо не подценявайте Слатина и Слатинци. Да не говоря пък за най-древното селище на територията на страната ни, исторически доказано, - Е НА ТЕРИТОРИЯТА НА СЛАТИНА - СЛАТИНСКОТО НЕОЛИТНО СЕЛИЩЕ. Където е открита къща и чиято възстановка на тази къща, се изучава ЧАК В ДАЛЕЧНА ЯПОНИЯ от учещите археология и история. И тук е открито и най-старото копче в света, от глина направено.


Слатинци имат много неща, с които да се гордеят.


И още нещо да добавя - знаете ли, че името "шопи" идва от сопите, с които хората, които започват да ги наричат с това име - шопи, не са се разделяли.

И е било много опасно османец да се окаже през нощта навън в Софийското равно поле, намирали го (ако изобщо го намерели) предал Богу дух. Султан Селим разселва част от шопите, от най-лютите из други части на Западна България.


А землището на Слатина е било огромно. Постепенно е отчуждавано и за съжаление, до наши дни Слатина е такава, каквато я виждаме....


Слатина - с най-богатата древност от територията на България.

София е ЕДИНСТВЕНАТА СТОЛИЦА в Европа, не само с планина, не само, че сме ЕДИНСТВЕНАТА СТОЛИЦА В СВЕТА С ИМЕТО НА БОЖИЯТА ПРЕМЪДРОСТ - СОФИЯ, ами и в Европа сме единствената столица с такова ДРЕВНО НЕОЛИТНО СЕЛИЩЕ В РАМКИТЕ НА САМАТА СТОЛИЦА!!!


И кореняци и новодошли в Слатина - ГОРДЕЙТЕ СЕ че живеете в квартал на София, с БОГАТА И ДРЕВНА ИСТОРИЯ.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3813082
Постинги: 2352
Коментари: 744
Гласове: 1919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия