Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2020 17:06 - НИЕ-515 Новите дрехи на България
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 1044 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НОВИТЕ ДРЕХИ НА БЪЛГАРИЯ

 

Лондонският “Файненшъл Таймс”, чета в нашите вестници, написал през юни: “Царят преобрази българската политическа сцена, като се включи през април в политическия живот.”
За преобразяването е безспорно вярно. Но отбележете, “през април”. Значи става дума не за Преобразяване с голяма буква - дълготрайно, а за преобразяване с малка буква – двумесечно.
През изминалите единадесет години от 1989 насам само Съюзът на Демократичните сили в 1992 година направи опит да преобрази българската политическа действителност. Неуспешно. Защо? Най-лесно е да се хвърли вината за това на комунистите и техните ибрици от рода на онзи, чието стихотворение прочетохте току що. Но ако има вредители и въшки по дърветата в градината България, вината за това е на самия стопанин на тази градина – българският народ! Безумно наивно е да се очаква, че някой отвън ще дойде в нашата градина с пръскачката и мотиката “да я оправи”.
Впрочем забелязахте ли нюанса в тронното слово на Симеон от 6 април? Неговите точни думи са:
“Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви.” Той не казва “АЗ ще променя живота ви”. Не ви ли се струва, че ни казва “ВИЕ ще си го промените”. Как другояче да се тълкува и:
Гласувайки за движението, вие ще сте истинските му създатели, а избраните депутати – изпълнители в парламента на неговите цели и идеали. Във всичко това е дълбокият смисъл на моята обществена роля, както и на движението, което се ражда днес.”
Ако това обявим за демагогия, би трябвало да обявим усилията на Васил Левски за създаване на революционни комитети в цяла България също за демагогски. Нима той е обещавал лично да дойде в деня на въстанието да поведе народа? Не, нали – той предлага “схемата” за промяна на живота ни, останалото изобщо не зависи от неговата воля, а от нашите усилия. Ама те всички водачи (не само откровените властолюбци) започват така, ще ми възразите. Да! – ще се съглася. Но Симеон не е тарикат, поне в началото. Каквото и да кажете, Той е цар по рождение, което означава, че никоя длъжност под цар, не би му била по мярка. И Светът правилно е учуден, че се съгласява да работи като премиер.
Разликата между Васил Левски и Симеон Втори се появява СЛЕД НАЧАЛОТО. Левски не се съгласи да измени на Идеите си срещу едно заточение в Диарбекир, вместо смъртта. Свободата така или иначе идваше само след пет години. А Симеон се съгласи след неуспеха на въстанието... да изпие едно кафе в конака и да се разберат с пашата за следващите 4 години.
В този смисъл, ако сте почувствали подигравка с “новите дрехи на…”, че Царят е гол, да. Иначе надолу ще разказвам за новите дрехи на Царя - съставът на парламентарната група на НДСВ в новото 39-то НС и кабинетът на Симеон Втори.

 

СБОГОМ НА СТАРОТО И ДОБРЕ ДОШЛО, НОВО 39-то НС

 

38-ото НС беше разпуснато на 19 април 2001г. На тържественото последно заседание присъства и президентът Петър Стоянов. Цитирам “Сега”, 20.4.2001: “В един момент Стоянов се обърна към Йордан Соколов и го помоли да му подаде екземпляр от Конституцията. Президентът я взе и зачете член 1: “България е република с парламентарно управление. Цялата държавна власт произтича от народа. Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на държавния суверенитет.” Целият парламент  заръкопляска след цитата на Стоянов. “По-силни думи срещу монархията не могат да бъдат измислени”, прокоментираха разноцветни депутати.”
Последваха прощални речи на лидерите. Иван Костов благодари на всички депутати за усилията им през тези 4 години. Георги Първанов не му върна жеста, заявявайки, че “четири години парламентът беше апендикс на изпълнителната власт”. Доган заяви, че хората търсят алтернатива на двуполюсния модел.
Една любопитна подробност, подсказана от в.”Стандарт. Мандатът на 38-ото НС изтича на 7 май 2001г. На тази дата преди 4 години то беше конституирано. Така датата за провеждане на новите избори би била 7 или 8 юли, а не 17 юни, както се получава при закриване на Събранието на 19 април. Причина за това вестникът не посочва. Аз съм цитирал по-ранни публикации, че датата на изборите е подарък за рождения ден на Царя.
„Подайте ми екземпляр от Конституцията”, цитирам Петър Стоянов.

(И една история в скоби, не защото е толкова важна, а защото се е случила. В последния работен ден на парламента – 12 април 2001г., опозицията направи опит – трети, да свали Йордан Соколов от мястото председател на Народното Събрание. Оставката на Соколов беше поискана от 82-ма депутати от ПГДЛ, ОНС, групата на Бисеров и независи. Мотивите: Соколов водел заседания без да има кворум и проявявал недопустимо политическо пристрастие. Резултатите: 92 гласа “за”, 130 “против” и един въздържал се.
Смисълът? - смисъл няма.)

 

Последваха изборите за ново НС. Резултатите ги знаем. Изразено в брой депутатски места те са:

НДСВ          

120

ОДС

51

Коалиция “За България”

48

ДПС                      

21

 

Първото събиране на новото 39-о НС се случи на 3 юли. То беше открито от най-възрастния измежду депутатите Светослав Лучников СДС, на 79 години. Той беше и доайен на предишното 38 НС преди 4 години, и повтори рекорда на Владимир Абаджиев (36-о и 37-о НС).
(Отново една история в скоби, не защото е толкова важна, а защото се е случила. При първото гласуване се оказа, че в залата няма апарати за електронно гласуване за всички депутати и Лучников директно премина към “ръчно” гласуване. Тук се намесиха квесторите. Установи се, че червените депутати са се разположили в лявата половина така по на широчко, оставяйки помежду си празни места с електронни апарати, избутвайки депутати от царското движение към места без такива. И апаратите се оказаха толкова, колкото трябва да бъдат. Комунистически номера – ако се случат още веднъж, ще им е за сефте на левите.
А знаете ли как е коментирана тази случка във вестника на Тошо Тошев “Труд”? – “Червените депутати “спретнаха номер” на колегите си от НДСВ. Жълтите обаче не се смутиха и по комсомолски вдигнаха ръце, за да изберат председателя на НС.” Има даже и снимка (на Иван Донов). Журналистически ехидности – ако му се случи на Бора Тошко още веднъж това, и нему ще е за сефте.)
Гости на откриването на Парламента бяха Петър Стоянов (сам в президентската ложа, без Тодор Кавалджиев), Симеон
II със пресаташето си Цветелина Узунова, Желю Желев, Ренета Инджова и Александър Йорданов, главният прокурор Никола Филчев. Патриархът липсваше. Той ще се появи при заклеването на кабинета на Царя.
За председател на Парламента беше избран Огнян Герджиков от НДСВ. За него гласуваха 213 депутати, 17 се въздържаха: 16 от ОДС и само един от “Коалиция за България”. Един депутат отсъстваше, други 9 не се регистрираха за гласуването. Имената им обаче няма в иначе добре “информираната” преса. Цитирам от същия материал на в.”Труд” със снимката на “комсомолците от НДСВ”: “За откриването бяха разлети 80 бутилки пенливо шампанско. Депутатите можеха да хапват и кебапчета по 45 ст. бройката, но липсваха прословутите депутатски кюфтета.

”Кой е Огнян Герджиков:
Роден е 1946. Юрист, завършил в София, кандидат на юридическите науки от 1979 година, но заел съответстващото на тази научна титла професионално място – доцент чак в 1989-та. Професионалният му растеж нататък е по-впечатляващ: 1991-1993 години заместник-декан на Юридическия факултет на СУ  и 1993-1995 – заместник ректор на целия университет. Без да е професор! – става такъв чак през 1995 година. Огнян Герджиков беше зам.министър в правосъдното министерство на Светослав Лучников от 1991 година.
Допълвам: Огнян Герджиков е третият юрист, начело на Народното събрание, след Стефан Савов (1991 - 36 НС) и Йордан Соколов (1997 - 38 НС) и отбелязвам, че тези два предишни парламента са “сини”. Сред председателите на “червените парламенти” НЯМА юристи?!

Заместници на Герджиков станаха Камелия Касабова (НДСВ), Асен Агов (ОДС), Благовест Сендов (КБ) и Юнал Лютфи (ДПС).
На същата тази 1-ва страница от “Труд”, до тази информация има подписана редакционна от зам. главния на “Труд” Никола Кицевски: “В Парламента не настана някакъв апокалипсис от присъствието на Царя в политиката, ами даже се видя, че има отлична приемственост: кебапчето там пак си е за 45 стотинки. Лошото обаче ще е, ако след обещаните 800 дни, царят пак се окаже в Мадрид, а България, населена със 100% републиканци.” Точно до редакционното на Кицевски е поместено в каре (неподписано!) съобщение: “Болен българин от “луда крава” няма.” Ако си мислите, че е случайно, НЕ Е. На 3-та страница има карикатура на Рачо Рачев – една нарисувана жълто-бяла крава казва: “ И не аз, ами народът е луднал.”

Препоръки към новото НС:
- от председателя на ПГ на ОДС Надежда Михайлова в декларация при откриването: “Очакваме новото мнозинство да изпълни обещанията си. Да задържи високия кредитен рейтинг на България, финансовата стабилност и силния лев. Да повиши доходите. Редно е да му вярваме и като имаме предвид нулевата му толерантост към корупцията. Очакваме да затвори последните 3 глави в преговорния процес с ЕС, за да може България да стане членка на Съюза още през 2004 година. И ние ще ги подкрепим за това. И не на последно място е желанието ни за членство в НАТО през 2002 година.”
(Отсега е повече от ясно, че членство в НАТО през 2002 година не може да се случи, и като добавим обичайния срок от 3-4 години между членството в НАТО и в ЕС, и срока 2004 година също е невъзможен.   Колкото до корупцията тя не ходи по гората, има я и в семейство Михайлови – четете малко по-надолу интервюто на Лучников, дадено на следващия ден – 5.07.)
- от председателя на ПГ на КБ Георги Първанов в декларация при откриването: “НДСВ разби монопола на ОДС в дясното пространство. Най-мрачният вариант за България ще е коалиция с ОДС. Тази симбиоза може да значи, че Костовият екип ще избегне възмездието и съдебната отговорност. Ние няма да подкрепим такова правителство и няма да можем да спазим класическите 100 дни толерантност към новите управляващи. Потвърждаваме евроатлантическата ориентация на нашата страна. Царски пътища за изход от кризата няма. Пътят е един – обединени усилия за по-добро бъдеще на България.”
(Ако изходът, според БСП, е само един: обединените усилия на всички партии, и като отчетем, че групата на Първанов се нарича “Коалиция за България”, да попитам защо той отрича категорично “симбиоза” с ОДС? Както и да погледнем резултатите от изборите, за ОДС са гласували една пета от българите. Значи от петима българи – един. Какво ще го правим този един? Какво значи “ще саботираме”, ако този един участва в бъдещето на страната?)
- от председателя на ПГ на ДПС Ахмед Доган: “Управляващото мнозинство трябва да продължи политиката на евроинтеграция и членство в НАТО. България трябва да продължи да се утвърждава като страна, генератор на стабилността на Балканите. Ключовите думи за ДПС са приемственост и промяна.”
(Някой по-логично разсъждаващ човек би попитал уточняващо: “приемственост” или “промяна”?)
- от приветственото слово на президента Петър Стоянов при откриване на Парламента: “Стъпвате върху изключително здрава основа – съгласието между всички представени в парламента политически сили по най-важните за вътрешната и външната политика въпроси.”(Не е вярно! Няма съгласие между политическите сили вътре в Парламента. За вътрешната политика това е ярко демонстрирано, за външната – под сурдинка, добре, че Съветският Съюз умря. Ще кажете: Стоянов прочете своето приветствие преди декларацията на Георги Първанов и това е някакво оправдание. Аз ще кажа: Ако думите на Първанов са били изненада за Стоянов, ако Петър Стоянов не е информиран за случващото се в държавата, то той не става дори за ръководител на някаква фирма, камо ли за президент.) 

Няколко клюкини за депутатите в 39-я парламент:
- Главният секретар на НДСВ Пламен Панайотов е председателят на “жълтата” ПГ. Надежда Михайлова замести Екатерина Михайлова. Георги Първанов води “червените”, а Ахмед Доган тия от ДПС – при това за пети пореден път.
- От всичките 120 депутати на НДСВ само трима са били депутати и преди: Соломон Паси и Валентин Церовски във ВНС, и Тошо Пейков в 36-ото НС. Сред депутатите на БСП двама – Гиньо Ганев и Благовест Сендов подхващат 6-ти мандат. Те са били депутати и преди 1989 година в Живковските народни събрания. От ОДС-тата Иван Костов започва своя пети мандат, Екатерина Михайлова – четвърти, а Анастасия Мозер и Александър Праматарски – трети. Пореден мандат без прекъсване от юли 1990 година до днес започват Ахмед Доган, Юнал Лютви и Ремзи Осман.
- Дамите в Парламента са общо 47. В ОДС – 7, в КБ – 4 (едната е внучката на Тодор Живков Жени Живкова), в ДПС – само една (Емел Етем). За НДСВ остават 35. Най-младата от всички тях е 24-годишната икономистка Ралица Агайн от НДСВ.
- В първия момент на Събранието единственият депутат, който се отказа от депутатското място, беше “червеният” Костадин Паскалев. Той предпочете да остане кмет на Благоевград.
- На 6 юли 2001г. намирам в “Труд” интервю на доайена Светослав Лучников, дадено на репортерката Валентина Петкова. Само няколко по-важни негови отговора (според мен): “Абсолютно не приемам клеветата, че правителството на Иван Костов е правителство на корупцията. Апогеят на корупцията беше по време на правителството на Беров и на Виденов. ... Казвате, че съпругът на външната министърка Камен Михайлов е участвал в приватизацията на бившия гараж на ЦК на БКП на половин цена. Че защо да не участва в приватизацията? Взел е пари на заем. И това е работа на този, който му е дал кредита. Това си е тяхна договорка. В това няма нищо лошо, нормално е за едно гражданско стопанство. ... Винаги съм имал резерви към главния прокурор Филчев. Но той беше избран и трябва да приемем отрицателните последици от това. ...”

И няколко медийни анализа (три) на новото НС:
- “Колко ще ни струва 39-ото НС?”, пита нa 6.07.2001г. журналистката от в.”Демокрация Силвия Стефанова: “Днес общественото внимание е насочено към доста интересна дискусия. И тя е за компетентността на депутатите от НДСII. Или по-точно за цената на тяхната некомпетентност. Сега му е времето на българина да пита. И не само да пита, а и да смята. Колко хиляди в неконвертируеми левове ще му излезе присъствието на стажантките и стажантите от НДС II в 39-ото НС и дали си заслужават парите? Неслучайно докато траеше предизборната кампания, медиите се забавляваха със състава на царските листи. Сега, след като кандидатите се вече избрани, нормално е все по-често българинът да пита: “Защо трябва да изхранвам тези лица, докато се учат да се правят на политици?” Не сме чак толкова богата държава. Какъв политически продукт ще предложат на нацията булките, актьорите, учителките и фалшивите бунтари от листите на царя, след като много от тях поеха политичеси ангажименти, без да знаят конкретните програмни намерения на Симеон?”
- Ръководителят на отдел “Политически анализи и стратегии” в СДС, асистентът по политическа теория в СУ, Светослав Малинов отговаря така: “Царската партия е като СДС - нова. Затова е заплашена от клиентелизъм”. (Интервю на Веселин Стойнев във в.“Сега”, 2.07.2001)
 Прескачам разсъжденията Малинови за клиентелизма в партиите “продължаващ вече повече от десетилетие”, защото той е ясен, а повече се интересувам от твърдението Стефаново, че “политика не се прави от нови лица”. (Това навярно би обяснило донякъде защо Малинов от СДС отговаря на Стефанова, пак от СДС, във вестник “Сега”, а не във вестник “Демокрация”.)
“Проблемът е, че СДС е изключително млада партия. На практика тя се роди преди 4 години, а времето на първоначалното изграждане на една партия е най-уязвимият й период. Защото тогава няма прецеденти, няма опит и всичко се прави за първи път. Проблемът на СДС бе още по-голям заради това, че той се създаваше като партия в момента, в който поемаше управлението на страната, и то с огромно мнозинство. Това позволи на много хора да влязат в партията, водени не от каузата СДС, а от меркантилни и кариеристични амбиции. Има и още нещо. Когато управлението се поема от млада партия, човешките ресурси се оказват недостатъчни.”
Аз: Ясно е, че Светослав Малинов разсъждава по-вярно от гледна точка на времето и че се чувства някак неудобно от клиентелисткото пристрастие на Силвия Стефанова. То няма и как да бъде другояче. Преди 4 години само, някой обикновен българин познаваше ли Муравей Радев, Илко Семерджиев, Емануил Йорданов, Богомил Бонев, Венцислав Върбанов, Вилхелм Краус, Марио Тагарински...? Нима в СДС преди 4 години само, не беше  фрашкано от булки, актьори, учители, фалшиви бунтари? Ама... Да допиша, че след 10-12 години Силвия Стефанова ще се подвизава в националистическата телевизия СКАТ, търсейки истинското си място сред интелектуалния елит на страната. И ще го намери окончателно в червените редици вдясно – имам предвид симбиозата костовисти-комунисти. А Светослав Малинов на пръв поглед ще успее повече – ще стане евродепутат от партията на Костов - ДСБ в Европейската Народна Партия (където ще е и ГЕРБ), но когато Иван Костов продължи “да се чеше” в споменатата симбиоза, покрай него “ще го отнесе и той”.
(Не знам на вас как ви се струва, но за мен всичко си идва на мястото. И двамата разглеждани тука герои, тръгнали от “каузата СДС”, ще се окажат след време жената – светлочервена в БСП, мъжът и той там, светлочервен от ДСБ. Колкото повече дни отминават, толкова повече ще си  заприличват един на друг – като дъщеря и син на една майка. Само че ТОВА Е ТЕХЕН ПРОБЛЕМ, не е на нова България.)
- Някакъв хуморист от сатиричната страница на в.Сега”, казва се Емил Иванов и е непознат в бранша, разказва следната приказка: “Преди много години две гъби се срещнали и едната радостно възкликнала:
- Ваше Величество?
След много години радостно възкликналата гъба си спомняла на смъртния одър: “И тогава Негово Величество Царската гъба ме попита:
- Как сме, какво правим? – Погледна ме в очите с едни такива весели искрици. – Растем ли, растем ли?
- Растем, Ваше Величество!
- Като гъби след дъжд ли? Ха-ха-ха!
- Ха-ха-ха, Ваше Величество! Като гъби след дъжд, Ваше Величество! Ха-ха-ха!
Ето такова блестящо чувство за хумор има  Негово Величество и въпреки че има такава величествена осанка и въобще е такъв величествен, Негово Величество се държи като обикновена гъба, толкова естествено с народа си. Пазете спомена за тази среща и го предавайте от поколение на поколение...”
И след тези думи старата Обикновена гъба щастливо издъхнала.”




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461971
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031