Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2016 14:45 - ПРЕСИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ КИНО И ТВ ФЕСТИВАЛ "СЛАВЯНСКА ПРИКАЗКА" 2016!
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 1049 Коментари: 0 Гласове:
1





 ПРЕСИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ КИНО И ТВ ФЕСТИВАЛ

„СЛАВЯНСКА ПРИКАЗКА " 2016imageimage

От 2 до 7 септември т.г. с подкрепата на Фонд „Русский Мир „ и на Россътрудничество в София ще бъде проведен 4 Международен кино и ТВ фестивал „ Славянска приказка” в еврозийското пространство, посветен на името на големия учен, академик и приятел на България Д.С.Лихачьов, посветен и на Годината на киното в Русия. 
Президент на фестивала е академик, профессор и доктор на изкуствоведческите науки Димитър Димитров, и Генерален директор е телевизионната журналистка –доктор на философските науки Елена Димитрова 
Тази година председател на Международното жури на фестивала ще бъде руководителят на Китайската Телевизия и председател на Всекитайската Академия на предприемачите по кинопроизводство на телевизионни сериали и председател на Съюза на кинематографистите на Китай г-н Ю Сяоган.
Тържественото откриване на фестивала ще се състои на 2 септември от 19.00 в голямата зала на сградата на Руския културно-информационен център в София / РКИЦ/ на ул.Шипка №34.
В концерта, посветен на събитието ще взамат участие – ансамбъл „Сребърна Пафта” с диригент Маргарита Чорбоджийска и организатор Надежда Касабова, професор Иосиф Радионов (цигулка) и Зорница Радионова (пиано), известните естрадни изпълнители Раиса Полякова и Моника Кировска, цигуларят - лауреат на международни конкурси Иван Кръстев, танцовата формация на Кирил Харлампиев, очарователната млада цигуларка - лауреат на наши и международни конкурси Лора Маркова, певецът Валентин Готев и поетът Атанас Димов. Концетът ще се проведе с участието на Модна къща „Одета” и на дизайнерката Валерия Димитрова-Лазарчева.
Същата вечер, в рамките на програмата ще бъде показан конкурсният художествен филм „Пьтят на буквите” на режисьора Ралица Димитрова с оператор Пламен Герасимов както и премиерният 7 минутен анимационен филм „ Капка Роса” – дело също на още един млад и талантлив автор - режисьора Антони Тонев. 
До момента за участие във фестивала са постъпили повече от 100 филма от 15 страни. 
Очакваме събитието да бъде посетено от известни наши и чужди режисьори, актьори, продуценти от Русия, Македония, Казахстан, Китай, Сърбия, Молдова, Украина, Палестина, Беларус, Иран, Франция и САЩ.
Тази година в конкурсната програма ще участват много български филми – призьори на Московския международен кинофестивал като между тях се отличава и художественият филм на кинорежисьора Антония Дончева с оператор Иван Тонев „Жената на моя живот”, а също и филма „Бартер”на режисьора Атанас Киряков с оператор Иван Тонев. В конкурсната програма представлени два уникалния филми по 7 мин. на младият български режисьор от руско-сирийски произход Юсеф Ал-Ахмед за живота на младите режисьори от чужбина в Москва „Russia- Our Home” и кьсометражния филм «Заедно», награден от телеканал Русия 1. 
В конкурс участва филм за актера Андрей Баташов ’’С глава в стената” на режисьор АнтонийЦонев .
Така сещо зрителите могат да видят студентските филми: «Любов» , 24 мин, кьсометражен, на режисьор Боя Харизанова, сценарист Симеон Венциславов, оператор Виктор Роев в ролях Виктор Иванов,Катерина Робова, Никола Пашов, продукция НАТФИЗ «Кр.Сарафов» и анимационен филм «Как Сърдел направи ремонт България»
Режисьори: Радостина Нейкова, София Илиева 
Сценаристи: Георги Мерджанов, Радостина Нейкова
Както по време и на предишните наши фестивали и тази година ще бъдат показани руски филми - основно документални като документалния „Яков Крейзер.Забравеният генерал”на режисьора Сергей Литовец, продуцент Татяня Басова. Ще бъде показан и филмът „Розум. Вариации” на режисьора Андрей Проскуряков, филми на режисьорката Наталия Спиридонова, която е една от ревностните постоянни участнички в нашите фестивали. Тя ще представи филмите ‘’Радвам се да дож докажа любовта си към Русия”; „ Планетата на Ключевский”, „Козма Крючков и другите”;”Графът на историята Карамзин”. Ще бъде показан и филмът на кинорежисьора Алексея Погребной „Веселая Околица”, както и серия други интересни художествени кинокартини. Зрителската аудитерия ще има удоволствието да види многосерийния художествен филм на кинорежисьорката Карина Фолиянц „Сезон на любовта” както и филма на режисьора Сергей Алленов „ От осины не родятся апельсины”. 
В специалната номинация „исторически личности” ще бъде показан филма от Казахстан «Пътят на Лидера»- за живота на един съвременник – Президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, а също и документалният филм на Алибек Бегалинов”Слава на Победителите”, той сам ще представи свой филм.
Миналата година в рамките на нашия фестивал огромен интерес предизвикаха палестинските филми на млади автори. Тази година някои от тях също ще вземат участие в нашия фестивал. Заявени са за участие 4 художествени филма от Палестина : «Нарове и смирна», «Солта на морето», «Свадбата на Рана» и «Жирафаба». Те всички са получили награди на международни фестивали.

Почетен гост на фестивала т.г. ще бъде известният и най-възрастен кинематографист а РБългария - кинорежисьора Анжел Вагенштайн. 
Специалните наши гости от САЩ т.г. ще бъдат кинорежисьорката Амина Жаманова , продуцентът Марина Болотокова и известен американски актер Ариот Миртай, които ще се представят с филма „Человекът Кино”. , заснет в Холивуд. В главната роля участва Шон Стоун, син на известния американски кинорежисьор Оливър Стоун.
Нашият фестивал ще бъде уважен и от известния руски актьор, снимал се в Холивуд и в Русия - Иля Гавриленков.
Във фестивала ще участват още: известната руска кинорежисьорка Карина Фолиянц, в качеството на съпредседател на Международното жури, авторът на съвременни руски сериали Владимир Гавриленков, писателят - драматург от Австралии и бивш водещ популярното ТВ предаване „Клуб на кинопътешествениците” Соломон Шулман, режисьорът и продуцент от Молдова Валерий Жерега а също и в Международното жури ще вземе участие и потомъка на княз Юрий Долгорукий – режисьорът, продуцент Александър Долгорукий от Франция.
В дните на фестивала безплатно ще бъдат показани конкурсните филми в заите на РКИЦ /Руския Культурно-Информационен Център в София на ул. „Шипка” № 34. Прожекциите ще бъдат в дните от 3 септември от 11.00 до 20.00 часа; на 4 септември също от 11.00 до 20.00 часа, на 5 септември от 11.00 до 18.00 часа. В рамките на кинофестивала ще бъде открита откроется фотоизложба, в която свои фотоси ще представят палестински фотографи.
Тържественото награждаване ще се състои на 5 септември от 19.00 часа в малката зала на РКИЦ, на ул.Шипка 34., а официалното закриване на фестивала ще бъде на 7 сентября. След връчване на наградите на победителите ще бъде показан филмът –лауреат на фестиваля . Програмата на филмите ще бъде качена наь на сайта на РКИЦ и отпечатана в информационния бюлетин на РКИЦ. за всички мероприятия в рамките на 4 Международен кино и ТВ фестивал „Славянска приказка 2016” Входът ще бъде свободен”.

 

PR Anna Zografova


Тагове:   anna zografova,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1466324
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634