Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2015 19:48 - НАГРАДИТЕ НА ТРЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "СЛАВЯНСКА ПРИКАЗКА" - 2015
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 3686 Коментари: 0 Гласове:
1





 НАГРАДИТЕ НА ТРЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН КИНО И ТЕЛЕВИЗИОНЕН ФЕСТИВАЛ „СЛАВЯНСКА ПРИКАЗКА” -2015

image

ПЪЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА III МЕЖДУНАРОДЕН КИНО И ТЕЛЕВИЗИОНЕН ФЕСТИВАЛ „СЛАВЯНСКА ПРИКАЗКА” – 2015 Г. НАГРАДИ!

От 4 до 08 септември т.г., с подкрепата на фонд "Русский мир" и Россътрудничество бе проведен Третият Международен кино и ТВ фестивал "Славянска приказка" в евразийското пространство, посветен на името на големия руски изследовател и учен -академик Дмитрий Лихачьов. Форумът бе посветен и на 70-годишнината от Великата победа над нацистка Германия и 40-та годишнина от откриването на руския инормацинен и културен център /РКИЦ/ в София.
Президент на фестивала бе академик професор Д-р н.и. Димитър Димитров, а генерален директор - журналистката Елена Димитрова.
Председател на международното жури т.г. бе продуцентът и режисьор от Китай - У Цзян.
Официалното отк
риване на фестивала се състоя на 4 септември в 19.00 в РКИЦ, в София на ул.Шипка 34. Церемонията по откриването бе посрещната с огромен обществен интерес при пълна зала, с много правостоящи и седящи на стъпалата. В залата като почетни гости присъстваха официални представители на Руската Федерация, посланиците на Беларус - , Монголия - , Казахстан – Н. Пр. Темиртай Избастин, посланикът на Палестина – Н. Пр. Д-р М. Ал Бух, представители на виетнамското посолство, културни аташета, много общественици, дипломати, депутати, журналисти и гости. От името на руския посланик Юрий Исаков, прессекретарят на посолството Евгения Суслова прочете специално приветствие към участниците и гостите във форума. Също специален поздравителен адрес от Москва прочете и членът на Съвета на Федералното събрание на Руската федерация - Михаил Павлович Шчетинин, който предаде и специално послание към фестивала и гостите, от името на г-жа Валентина Матвиенко. 
Бяха прочетени и Поздравителни адреси от България, от името на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, от името на министъра на културата на Република България - Вежди Рашидов, от името на Българската академия на науките и изкуствата/БАНИ/, от Съюза на Кинематографистите на Австралия. 
Фестивал "Славянска приказка" има своите фенове както и уникална традиция, да награждава освен участниците и филмите и най-известните заслужили културни дейци, с почетни грамоти, дипломи и специални награди, за техния принос в културата и в развитието на международните културни връзки и отношения.
По този повод в деня на откриването на форума, президентът на фестивала – акад. Проф. Д. Димитров връчи сециална награда на един от бащите на българското кино и един от най-известните наши кинорежисьори – Анджел Вагенщайн, по случай неговия 90-годишен юбилей.
Вагенщайн е участник в антифашисткото движение по време на Втората световна война. Също така, дипломи бяха връчени: на внука на известния български композитор Панчо Владигеров – пианиста и композтора Панчо Владигеров, пристигнал специално за събитието от Берлин, както и на инженер Пламен Чернев от Сухиндол. 
След официалната цремоня по откриването, след поздравленията, III Третият Международен кино и ТВ фестивал "Славянска приказка" започна с концерт на известния в България и в света мъжки хор "Гусла", с ръководител маестро Валентин Бобевски. Софийската публика аплодра брилянтните изпълнения с ръкопляскания, след което композиторът пианист - маестро Валентин Стамов изсвири композирания специално от нео Химн на фестивала. Последваха виртуозни изпълнения на младия цигулар от Националната опера Иван Кръстев, с акомпанимент на Теодор Сирманов. В концерта участва и фолклорна група "Йерусалим" от Палестина. Програмата продължи с култовата ария на Абигайл, изпълнена от великолепната наша певица и прима Татяна Спиридонова като в грандиозния финал на концерта се включи и изпълнителката на руски романси и естрада – известната и добре позната певца Раиса Полякова.
След концерта бяха показани руският игрален филм "Снежинка" , лауреат на Московския кинофестивал "Срещи" и документалният филм на режисьора от Беларус - Вячеслав Бондаренко "Освобождението на Европа.България. Черните дни на София"
В конкурсната програма на фестивала участваха повече от 200 филма от 15 страни. Приветствия поднесоха известните режисьори, актьори и продуценти от България, Русия, Китай, Казахстан, Сърбия, Молдова, Украйна, Палестина, Беларус, Иран, Франция.
В Международното жури, председателствано от кинорежисьора продуцент У Цзян от Китай участваха още продуцентът и кинорежисьор Александър Долгорукий, потомък от древния род на княз Юрий Долгорукий – основател на град Москва, естетът на българското кино Димитър Кабаиванов от България, кинорежисьорът Радислав Зебрич от Черна гора, кинорежисьорът и продуцент Валентин Мсливий от Украйна, лауреат на много международни конкурси и други.

В дните на фестивала от 4 до 7 септември включително бяха прожектирани ежедневно бесплатно десетки филми в кинозалата на Руския културно-информационен център в София, кое, да се запознаят с основните тенденции на кинематографийте от Евразийското пространство.
В дните на фестивала бяха показани и две самостоятелни фотоизложби, в които свои творби, фотоси, колажи и графики представиха
артфотографът Стефан Димитров и журналистките Елена Димитрва и Анна Зографова.
В рамките на културната програма, участниците във фестивала и Вип гостът Михаил Павлович Шчетинин – член на Съвета на Федералното събрание на Руската федерация, а също и представители на руското посолство посетиха град Пловдив, в Деня на Съединението - Националния празник на България - 6 септември. Те положиха цветя, в памет на загиналите вони по време на Втората световна война като поставиха свежи карамфили и рози пред паметника на мемориала "Альоша".
Церемонията по закриването на фестивала се проведе на 7 септември, в Мраморната зала на Руския културно-информационен център.
Голямата награда бе разделена на две – тя бе присъдена на българския игрален филм на режисьора Константин Бонев, за филма "Потъването на Созопол" както и на режисьора Стефан Командарев, за филма "Съдилище".
Със специалната награда - статуетката на „Свети Георги Победоносец” бяха отличени: руския режисьор на документални филми Валерия Тимошенко, за филма "Ясната победа. Битката на Севастопол "; филмът на руския режисьор Сергей Никоненко "Борбата за живот;
руският документален филм "Да живеят другите", режисиран от Татяна Maлова по сценарий на писателката Наталия Спиридонова.
Наградени със специалната награда „Св. Георгий Победоносец” бяха и великолепните телевизионни журналисти от Казахстан – Саулат Игликов и опратора Ерхант Таткен като тяхната награда бе за телевизионното репортажно отразяване 70 годишнината от Великата Отечествена война. 
Същата награда бе дадена и на руската режисьорка и продуцент Ирина Плиска за филма "Небесни камили"; специална награда бе присъдена на и на режисьора от Беларус Вячеслав Бондаренко за филма "Освобождението на Европа. България. Черните дни на София”; за поредицата от студийни филми "Руски хора” бе наградена киностудия "Руски път",с продуцент Сергей Зайцев.

Наградата "Българска роза" получиха руските документални филми на режисьора Светлана Баблевская - "Под сянката на свастиката", режисьорът Усман Сaпaов, за филма "Маршът „Славянка” и филмът на режисьора Елеонора Туйчина от Словакия, "Помним".
Специалната награда - бронзова статуетка "Тракийски ритон " бе присъдена на двусерийния художествен филм на руския режисьор Карин Фолянц "Къде си ти?!", а също и на палестинския филм" Солта на морето".
Всичките награди - бронзови статуетки бяха изработени от известния български скулптор Богдан Бондиков. След селекцията на 250 филма на автори от 10 страни, Международното жури на  Третия международен фестивал за кино и телевизия “Славянска приказка” с председател - известият продуцент и кинорежисьор от Китай У Дзян, президентът на форума – акад. Проф. Д-р Димитър Димитров обяви в Мраморната зала на Руския културен и информационен център на 7 септември 2015 г. наградите: Голямата награда -   (Гранд приз)  - великолепната статуетка на Бога Слънце „ Хелиос”, творба от бронз на именития български скулптор Богдан Бондиков бе присъдена на създателите на два български филма: на режисьора Константин Бонев за филма „Потъването на Созопол” за особен режисьорски поглед на съвремените психологически и нравствени проблеми и великолепната актъерска игра на главните герои. 

Със статуетка „Хелиос” бе удстоен и българският филма на режисьора Стефан Командарев  „Съдилището” , създаден през 2014 г. Със специалните награди – статуетката на „Свети Георги”, също изработена от именития скулптор Бондиков бяха удостоени  филмите: ”Чистата  победа. Битката за Севастопол” – документален, с режисьор Валери Тимошенко. Филмът представлява неизвестна до днес интересна хроника за величието, подвига и цената на победата. Награден бе и филмът”Небесната камила” на продуцентката – режисьор от Москва Ирина Плиско.Наградата „Св. Георги победоносец” бе прсъдена на българския филм  „Улица Московска”, с режисьор Галина Кралева, оператор Ал. Лазаров и сценарист Ваня Гизенко. С тази награда бе удостоена и режисьорката Ефимия Фарад, за филма „Един ден в пожарната”, а също и режисьорът от Беларус Вячеслав Бондаренко, за документалния филм „Освободена Европа. България. Черни дни за София” Култовата статуетка и специалната награда „Св. Георги победоносец ” получиха също: филмът”За да живеят другите”  с режисьорТатяна Малова за  правдиво разкриване жестокостта на войната, за героизма  и подвига на  знайните и незнайни герои. Статуетката бе връчена на продуцентката Наталия Спиридонова. С наградата „Св. Георги Победоносец” е удостоен двусерийният филм  „Под сянката на свастиките” на режисьорката Светлана Баблевска - съвременен прочит на фашистката идеология и пропаганда и нейното  вьзкръсване в наши дни, с убедидителни аргументи и   исторически факти. Със специалната награда "Свети Георги  победоносец са удостоени и два палестински филма „ Нарове и смирна „ и „ Солта в морето” , представляващи правдиви раскази за бита,нравите и обичаите на един истрадал,достоен и героичен народ. Със същата специална  награда „Свети Георги победоносец” е удостоен и документалният филм ”Славянка „  за легенрния и възторжен военен марш, символ на славянските народи в борбата  им за свобода  и независимост.  За смисъла на човешкия живот, за великолепната  актерска игра на главния герой отново със специалната награда „ Свети Георги -  победоносец „ бе награден и филма „ Борбата за живот” на режисьора  Сергей Никоненко. Със специалната награда „Св. Георги Победоносец бе удостоена и  московската киностудия „Руски  път ” - за цикъла филми „ Руснаците в световната култура” и техния  принос в световната наука и изкуство, а също  и  96 минутният филм”Здравей татко ! Роман  за  Ролан„   на режисьора  Алексей Сергиенко, за  учителя  Довженко и за плеадата  млади кинематографисти - елита на славянската нация. С наградата „Св. Георги победоносец” бе удостоен и филмът „Изборът на доктор Гааза” -  исторически портрет и правдив расказ за живота на лекар ,за духовния подвиг,щедростта и смисъла на човешкото битие  на режисьора Владимир Сомородов.                              

Със специалната награда „Тракийски ритон” бяха удостоени  филмите : Двусерийният филм - ” Там,където си ти” на режисьора Карине Фолиянц , интерпретиращ семейни проблеми, любовта и трудностите в съвремения живот;” Родена в стърготините”  - филм на режисьора Виктория Фанасютина – награден за умело пресъздаване  трудния живот на цирковата артистка Дарья Костюк - портрет на нейното професионално и духовно израстване като дресировчик на животни. Със същата награда за  талантливо и умело разкриване  живота на едно семейство в трудните условия на безлюдна  степ бе удостоен и филмът ”Тайната на четирите принцеси” с продуцент Юрий Обухов и режисьор Олег Стром.      

Със специалната награда - статуетка „Златна Роза” бяха удостоени  филмите:

 "Снежинка „ на режисьорката Гюзел  Султанова – Русия, за умело  и професионално разкриване характерите на детските герои; „305-те деца на Валерий Асикритов филм на режисьора Наталия Иринина за ярко и талантливо разкриване любовта към децата с увреждания; ”Ние  с дядо ми” на режисьора Александър Кулямин; ” Помним” – документален киноразказ на Елеонора Туйгина и Мики Гуцман за героизма на  руските  войни, загинали  за освобождението на Словаки ;  ЧБалерина”- филм - представящ по един неповторим начин портрет на балерина,поднесен интересно и с много любов  от младата режисьорка Анна Каратаева; ”Алхас и Джулиета” - увлекателен киноразказ на  режисьора Ашот Кещян за правилата на честа и морала на старите арменци и за бита на село; ”Нещо за Белкин „ - филм  на режисьорката  Елена Кузнецова - за съвременните проблеми на младите хора,за безисходицата  и безработицата,расказан с болка и разбиране; .”Кой  всичко е измислил” – филм на режисьора  Юри Чирковски - великолепна екранна пластика с интересни случки в малко грузинско градче,расказани с носталгия и любов; ” Обществото на анонимните оптимисти” – филм на режисьора Иля Аксенов за проблемите на съвременните млади хора,за бесмислието на живота и за духовната безизходица, расказан с рабиране и съпричастност;

” Радуга „ филм– представящ един съвременен ракурс на житейски проблеми и случки, расказани увлекателно, с  разбиране и невероятна симпатия  от режисьорката Марина Соловьева; ”Чародеи на равновесието  - Тайна на сухаревата кула”,мултипликационен филм на режисьора Сергей Серегин – интерпретиращ професионално, с  тънко чувство за хумор и творческа фантазия расказаи и интересни истории; ”Обратната страна на луната” -цикъл документални филма за дейноста на четирима учени и тяхния принос в  световната наука ; „Цифровата  революция  в киното” - авторски дебют на оператора  Борислав Зиновиев ;” Още нещо за любовта’’- филм - режисьорски дебют на режисьора Магдалена Ралчева с награда за умело използване на изразните средства; ”Шамил.Последния път „  на режисьора Мохамед Казиев- дипломен филм,поднасящ  интересни факти и събития;” И аз вас......”- филм на режисьора Александър Николски, награден за особен,нестандартен поглед и интересни решения на съвремени проблеми и събития;”Кой  всичко е измислил” - великолепна екранна пластика,интересни случки в малко грузинско градче,расказани с носталгия и любов от режисьора  Юри Чирковски;”Нещо за Белкин „ - филм на режисьорката Елена Кузнецова за съвременните проблеми на младите хора, безисходицата  и за безработицата;” Обществото на анонимните оптимисти”, филм на режисьора Иля Аксенов за проблемите на съвременните млади хора,за безмислието на живота, духовната безизходица, расказан с абсолютно рабиране и съпричастност;

” Радуга „  филм на режисьорката  Марина Соловьова – редставляващ съвременен поглед за житейски проблеми и случки; ”Шамил.Последния път „ дипломен филм, поднасящ интересни събития и факти, режисирани от Махомед Казиев; ” И аз вас......” филм на режсьора Александър Николски, награден за особен,нестандартен поглед и интересни решения на съвременни проблеми и събития. Награден бе и клипът за славянската писменост и култура на младия и талантлив аниматор и режисьор Антони Тонев.

За активна дейност по цялстното отразяване на Третия Международен кино и телевизионен фестивал „Славянска приказка” – 2015 г. в България  благодарност бе изразена на

Академичен мъжки хор „Гусла” с ръководител маестр В. Бобевски

Атанас Димов – общественик, поет и културен деец

Емилиян Димов – оператор

Анна Зографова - журналист

Стефан Димитров – фотограф

Леонид Дьомин – рекламен агент

Акад. Проф. Григор Велев

Фолклорен ансамбъл „Сребърни пафти”

Сергей Смитюшенко – и.д. директор на РКИЦ

Иван Павлов – президент на „Рейхолдинг”

Милен Бакалов – директор на Винзавод „Сухиндол”

Петя Бъчварова – управител на хотел „Славянска беседа” в София.

 



Тагове:   anna zografova,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1466034
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634