Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2013 17:59 - IN MEMORIAM - 3 ГОДИНИ БЕЗ КИНОРЕЖИСЬОРА ЖОРО ЛЮЦКАНОВ!
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 3616 Коментари: 1 Гласове:
4



IN MEMORIAM:
ТРИ ГОДИНИ БЕЗ КИНО-РЕЖИСЬОРА, ОПЕРАТОРА, СЦЕНАРИСТА И ПРОДУЦЕНТА


ГЕОРГИ ЦЕНОВ ЛЮЦКАНОВ

image

/1951 – 2010/
  Навършиха се три години от смъртта на Георги Люцканов - кинорежисьор, оператор, сценарист и продуцент - член на Съюза на филмовите дейци в Република България. Нерядко Жоро е пътувал, изпълнявайки рискови операции, заснемайки уникални рискови кадри кадри. Беше истински приятел и голям почитател на Че Гевара.
Мечтаеше да посети Куба и Боливия за да направи филм за Че Гевара! Мечтател!
Приятелите са го запомнили с черната барета, с която ходеше винаги и с неговата сребърна брада.
Георги Люцканов бе ярка и нестандартна личност и в българската култура и в живота.
Изявен и талантлив режисьор със значителен принос в българското научнопопулярно и документално кино.

Българското кино, българската култура и българската журналистика загубиха в негово лице един  невероятно талантлив и всеотдаен творец.
Жоро почина след
кратко, но изключително тежко, мъчително боледуване на 21 юни 2010 г. в 5.15 сутринта.
За колегите и студентите той бе най-вече приятелят - кинорежисьорът, операторът, сценаристът и продуцентът Георги Ценов Люцканов – член на Съюза на филмовите дейци,
перфектен преподавател по операторско майсторство и фотография! Между незабравимите му творби остават филмите “Забравените птици”, кинокадри за „Европейския ден за борба с трафика на хора”, “Обречените”, “Вечният понтийски път”, “Магията на райския бряг”, “Влак за морето”, “Соколите и орлите на България”, “Резерватът за розови пеликани”.
 Името му нашумя в зората на демокрацията, с уникалните документални рискови кадри, които той засне през зимата на 1989 г. в Букурещ и Тимишоара. Във времето между  18-ти и 31 декември 1989 г., Жоро засне и документира на филмова лента падането на режима на Чаушеску  както и всички най-важни събития, предшествали разстрела на диктатора. . Георги Люцканов бе ярка и настандартна личност в българската култура и в живота, изявен и талант и режисьор с изключителен принос в българското документално и научно – популярно кино. Автор на сценарии, участник в снимачния процес на десетки български научно-популярни и документални филми, телевизионни и игрални.

Роден на 18 октомври 1951 г. в София, завършва операторско майсторство и кино режисура във ВИТИЗ, (сега НАТФИЗ) "Кр. Сарафов".
Като студент работи като асистент-режисьор и участва като статист във филма “Черните Ангели”, в емблематичния за българското кино през онези години филм "И дойде денят" (1973) на режисьора Георги Дюлгеров както и в култовия български игрален филм “Оркестър без име”.
Работил е и като оператор и режисьор в СНПДФ - Студия за научно – популярни и документални филми “Време”, преподавал е операторско майсторство във факултета по журналистика на СУ “Св. Климент Охридски”, в НБУ и в артколежите на София. Българските киномани ще  го запомнят  като автор на филмите “Гроб на върха” по сценарий на Давид Овадия, “Ангел”, “Делници”, “Мозъчна атака”, “С мерак”, “Влак за морето”, получил специалната награда на журито на фестивала “Наука и изображение” в Париж както и специалната награда на Международния фестивал за документално кино за 1992 година. Съвместният му филм с Давид Овадия привлече сериозно внимание на зрителската аудитория. Автор на серия документални и телевизионни поредици, Георги Люцканов бе един от най-интересните и талантливи наши български кинематографисти от времето на прехода, особено когато утвърждаването на киноталантите се оказа доста трудно. Люцканов е  пионер на т.н. “Нова вълна” в българското документално и научно-популярно кино за което нееднократно е номиниран за международни награди, за сценарии, режисура и операторско майсторство. Талантлив творец и разказвач на класическата българска история, Люцканов прояви своята изключителна личност и във филма, посветен на живота и дейността на един от най-големите доказани български политици - Стойчо Мушанов. Георги Люцканов бe сприхав, но скромен и всеотдаен. Беше истински бохем и то в най- добрия смисъл. Живя с широко отворени очи и с много широки пръсти. Неговата щедрост бе пословична. Помагаше на всички. Особено на колегите си. Той никога не изневери само и единствено на най-голямата си творческа любов  - любовта към седмото изкуство както и на обичта към единствената си дъщеря. За това го ревнуваха всички негови фенки.
И колко жалко е да оценим една личност след като я загубим завинаги!
Започнат, но недовършен от Жоро остана и филмът “Сага за Софийската Света гора” – разказ за всички най-древни и уникални манастири около София. Известно е, че към момента идеята му е възприета и риализирана от други, но с уникални кадри, заснети от самия него.
Колегата ни Георги Люцканов бе пионер на т.н. “Нова вълна” в българското документално и научнопопулярно кино, за което нееднократно бе номиниран за международни награди, за сценарий, режисура и операторско майсторство.
 Талантлив творец и истински разказвач на класическата българска история на киното, Жоро Люцканов прояви своята уникална творческа личност и във филма, посветен на живота и дейността на един от най-големите доказани български политици – Стойчо Мушанов. Във изключителната филмова лента той прави буквално едно журналистическо и кинодокументално разследване. Включително и за намеренията Румъния, България и Турция след края на Втората световна война да образуват неутрален блок, без да влизат в конфронтация с Германия.
По този повод тогавашният румънски премиер търси контакт с регентите на царството ни, опасявайки се с основание от намесата на германски агенти в Букурещ и София, и изказва огорчението си, че до този момент Богдан Филов, принц Кирил и генерал Михов “с нищо не са подсказали, че са готови да разговарят”.
Българската позиция в края на войната е била особено важна, защото в София тогава е имало руска легация. По тази причина е била направено предложение Румъния, България и Турция да образуват неутрален блок. Аргументът е бил, че е имало канали за връзки и контакти със западните съюзници. Тези обстоятелства и едностранни действия на България и българските политици тогава обаче осуетяват изпълнението на нестандартния, но разумен план. Тежките англо-американски бомбардировки над българската столица на 10 януари и 29-30 март 1944 г. стават факт и отвличат вниманието на държавния елит. Паралелно с всички това се е водила борба срещу нелегалните комунистически функционери, особено след министерското постановление № 30 от 28 април 1944 г. и маневрите за излизане на страната от съюза с Германия, етапи от които са правителствата на Иван Багрянов и Константин Муравиев, и мисията на Стойчо Мушанов в Цариград и Кайро между 29 август и 9 септември 1944 г. Оказва се, че след датата 23 август 1944 г. планът за образуване на неутрален блок на Балканите вече не е бил актуален, тъй като 17 дни по-късно и България е последвала румънската съдба, влизайки за половин век в съветския блок и загубвайки своята независимост.
Филмът е и за конкретиката и тайната на мисията на Мушанов в Кайро.
През Втората световна война СССР де факто не е воювал с България. Царството ни е било добра платформа за пренос на разузнавателни данни от РАЙХА към СССР. Осъществена е била специална конференция за договаряне условията за мир. Великобритания е била против СССР да участва (документ G-4245/30.08.1944.!). Английските планове за БАЛКАНИТЕ просто били различни. В същата връзка е прехвърлена неофициална българска делегация в КАЙРО, с цел да стартира преговори. СССР гръмко протестира.
Във Вашингтон в същото време научават, че предстои смяна на правителството в Царство България – (документ D-1775/31.08.1944.!). Тогава при извънредно загадъчни обстоятелства е ликвидирана мисията КАТУЛ-Томпсън (10.06.1944.!) и това е причината, която хвърля в отчаяние англичаните. Всяка пряка връзка с Царство България тогава е била прекъсвана. Министър Стойчо Мушанов , който е бил в КАЙРО, е телеграфирал на българския пълномощен министър в Турция Балабанов, на когото съобщил, че “съветската армия ще влезе в БЪЛГАРИЯ” (OSS-28684!).
Действително на 02.09.1944., правителството на Иван Багрянов пада и тогава по решение на регентите на българския малолетен ЦАР Симеон Сакскобурготски се сформира правителство от консервативни демократи и крайно десни земеделци, оглавено от Константин Муравиев.
На 05.09.1944. г. в 19:00 часа СССР обявява война на Царството ни. Царят БОРИС ТРЕТИ КОБУРГ-ГОТА, както и неговият брат принц Кирил КОБУРГ-ГОТА стават жертва на политическа игра, която тепърва предстои да се разнищва и анализира. Те са пожертвани за чуждите интереси към българската ни територия.
П. С.: Жоро мечтаеше да направи документален филм и за още една не по-малко емблематична и легендарна личност – за масона Кръстю Раковски – съветник на Сталин по време на Втората Световна война! Приятели, нека почетем паметта на Жоро, който почина млад – така както искаше да го запомнят - защото не успя да навърши златните 60 години! Той /Жоро/ имаше един голям недостатък – живя много бързо! И ако в небето има сълзи, Жоро, пророни една и за нас пред Божия трон!
/ "Дон Карлос" - VІІ картина от едноименната опера/

А това са всички тези изпълнения и клипове, които Жоро толкова много обичаше: http://www.youtube.com/watch?v=vzt9-FpaYnA
CESARIA EVORA   www.youtube.com CESAR EVORA OST_Wynonna_I Want To Know What Love
 
http://www.youtube.com/watch?v=Esdl_3kKSBk   Hasta Siempre ,Joro!
http://www.youtube.com/watch?v=86LSuXi5TLU
ПОЧИВАЙ В МИР!!!
 За него написа
Анна Зографова - Люцканова

 

   


Тагове:   жоро жоро,


Гласувай:
4



1. cell - R.I.P
22.06.2013 09:07
Почит ,към паметта на
ГЕОРГИ ЦЕНОВ ЛЮЦКАНОВ !
Колко е нужен за съвремието ни този автор ,който без да е щадял себе си , е правил прецизно ,достоверно с много труд “важни съобщения” за поколенията- указания за верния път,решение днес .

“... Талантлив творец и истински разказвач на класическата българска история на киното, Жоро Люцканов прояви своята уникална творческа личност и във филма, посветен на живота и дейността на един от най-големите доказани български политици – Стойчо Мушанов. Във изключителната филмова лента той прави буквално едно журналистическо и кинодокументално разследване. Включително и за намеренията Румъния, България и Турция след края на Втората световна война да образуват НЕУТРАЛЕН БЛОК!!!!, без да влизат в конфронтация с Германия.
....
“Сага за Софийската Света гора” – разказ за всички най-древни и уникални манастири около София.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1466382
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634