Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2013 15:21 - НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ ОКОЛО СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ - АВТОР АННА ЗОГРАФОВА
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 3690 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ  ОКОЛО СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

ОЩЕ ЗА РОЛЯТА НА ЦАР БОРИС ІІІ  ПО СПОМЕНИ НА О.З. ПОЛКОВНИК ЙОСИФ ИЛЕЛ

image

Автор: Анна Зографова

ПО ДАТИ:

-          1940 г. – По данни на Светозар Няголов /”Истината за спасяването на евреите в България”, ИК „Виделина”, София – 2000, в началото на 1940 – та година  трима равини от еврейската синагога в София посещеват  духовния Учител на Бялото братство в царство България – Учителя Петър Динов и му предават за съхранение диаманти, с които, както пише Няголов „си създават духовни условия при религиозните ритуали”. На срещата е присъствал и брат Боян Бонев от Бялото братство. Равините са оказали пълно доверие на Учителя като  го помолили да съхранява диамантите „докато мине германската опасност” и, че ще дойдат да си ги вземат.

-          1940 – 1942 г. българската царица Йоанна помага на много евреи да напуснат България, в това число на известното семейство Розенбаум. Царицата съдейства чрез италиянския посланик граф Маджистрати да бъдат издадени паспорти за транзитно преминаване през Италия за Аржентина на български евреи.

-          21.01.1941 г. българският цар Борис III подписва драконовия Закон за защита на нацията, който ликвидира правата на българските евреи. По силата на същия закон са ликвидирани официално и всички масонски ложи в страната.

-          1.03.1941 г. проф. Богдан Филов пътува за Виена, където подписва в качеството си на министър-председател присъединяването на царство България към Тристранния пакт. Англия в същия момент отзовава от София своя посланик Рендъл и къса дипломатически отношентия с царство България.

-          19.04.1941 г. български дивизии навлизат като окупационен корпус на територията на Кралство Гърция и бивша Югославия.

-          26.03.1941 г. Фелдмаршал Лист стартира изпълнението на план „Марита” като нахлува в Германия и в Югославия, а в същото време неговата главна квартира е в Чамкория - България.

-          От януари 1942 г. евреите в Царство България са били задължени да носят големи целулоидни шестоъгълни звезди.

-          20.01.1942 г.  Райнхард Хайдрих - Началник щаб на SS получава заповедта за изготвяне на План за решаването на еврейския въпрос, който е имал за цел цялото еврейско европейско население да бъде изселено на остров Мадагаскар.

-          През август 1942 г., в Царство България се ситуира Комитет по еврейските въпроси/КЕВ/, начело с антисемита Александър Белев.

-          22.02.1943 г. Александър Белев и Теодор Даникен – помощник на небезизвестния Айхман подписват тайно споразумение  за депортиране на 20 000 евреи.

-          В началото на март 1943 г. 11 343 евреи от т.н.  „нови земи”/от Гърция и Македония  са били депортирани в концентрационни лагери. Започват протести. Българското общество е стъписано от масовите убийства на евреи в Македония и Тракия. Тези евреи са транзитирани през България до Видин, а от там със корабите „Сатурни” към концентрационните лагери на смъртта – най-вече към Треблинка и Освиенцим.

-           

-          02.03.1943 г. българското правителство одобрява депортирането и издава поверителния указ за депортацията  № 127 до КЕВ.

-          Срещу този документ обаче се обявяват 43 български народни представители.

-          6.03.1943 г. заповедта за изпълнение на депортацията е връчена на министър Габровски като същия ден документът е бил предаден и на Учителя Петър Дънов, който прочитайки я заявява категорично: „Не разрешавам пред лицето на Бога да се извърши такова престъпление!”. Петър Дънов изпраща при царя /Цар Борис ІІІ/ съветника Любомир Лулчев на когото заявява буквално следното:  „Намерете веднага цар Борис и му кажете, че ако той допусне само един евреин от България да бъде депортиран в Полша, от него и семейството му и царското съсловие нищо няма да остане!”. Лулчев се среща с царя на 9.03.1943 г. и още същия ден монархът изисква от Габровски заповедта за депортация и я скъсва след което нарежда да бъдат разпратени телеграми, които отменят депортацията.  Това се случва на 9 март следобяд.

-          17.03.1943 г. 43 депутати от Народното събрание на Царство България, начело с подпредседателя му Димитър Пешев излизат с Петиция срещу антисемитската политика. Огромен принос за спасяването на българските евреи има депутатът Димитър Пешев, уведомен за ситуацията с евреите лично от секретарката на Белев – Лиляна Паница. Той най-енергично е действал и се е възпротивил на идеята за депортирането на българските евреи. ДИМИТЪР ПЕШЕВ ОБАЧЕ Е БИЛ НАКАЗАН ОТ ЦАР БОРИС III И ТОЙ ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ ПОСТА, КОЙТО Е ЗАЕМАЛ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. С УКАЗ НА ЦАРЯ ДИМИТЪР ПЕШЕВ Е БИЛ ОТСТРАНЕН КАТО ДСЕПУТАТ, КОЙТО Е ДОПРИНЕСЪЛ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ. В този смисъл се явяват някои други противоречия от дейността на царя. Всичко това говори, както биографът на Бен Гурион - Бар Зогар е написал в книгата си „Извън хватката на Хитлер” , че Цар Борис ІІІ  се е стремял в трудни моменти да избягва пряка намеса и да се отлъчва от обществото, позовавайки се на пословичната си любов към планинарството...

-          И точно тук когато коментираме виновен ли е българският Цар Борис  ІІІ за антиеврейското законодателство в негивия мандат, лично аз бих желала да припомня думите, които каза пред мен. О.з. полковник Йосиф Илел в същата връзка:  „Само който не е бил евреин и не е живял през годините на войната, само той не знае какво значи да носиш жълта звезда като белег на позора.  Цар Борис ІІІ е виновен за убийството на 11- те хиляди беломорски евреи, защото още от 1941 година се е знаело, че тези хора са обречени на жертвоприношение. Още повече знае се и, че голямата последна любов на българския монарх е била също еврейка.  Борис е една сложна фигура, която в известни моменти се нуждае и от съчувствие., защото неговият живот и задължения не са били никак лесни. За това свиздетелстват немалко исторически документи както и дневника на тогавашния министър – председател на царство България Богдан Филов. Едни евреи го уважават  -това са богаташите, които успяха с негова помощ и с тази на царицата да изнесат капиталите си и да живеят богато и добре в Америка, в Бразилия и в Аржентина. А други евреи – живи и мъртви, малтретирани от антисемитските закони, от Закона за Защита на нацията /ЗЗН/ не могат да го приемат.  Цар Борис ІІІ е имал дял в спасяването на българските евреи, но е съучастник в убийството на останалите евреи. Що се отнася до ролята на българите в Акта по спасяването на българските евреи, трябва да сме точни и кажем, че много разум, усет и хуманизъм проявиха българите по време на Втората световна война, несравнимо повече от напарфюмираните дами и господа от Западна Европа, които не само, че не си помръднаха пръста за спасяването на евреите, но дори и съдействаха на фюрера Адолф Хитлер да избива нашите събратя. Такъв е случаят с чешката интелигенция, която беше в услуга на хитлеристкото Гестапо. Такъв  е случаят с френските власти във Виши. Далеч съм от мисълта да омаловажа подвига на отделни хора, какъвто е случаят с Ани Франк, но фактите са красноречиви и те са следните: НИКЪДЕ В ЕВРОПА НЕ СЕ ВДИГНАХА ХОРА ДА СПАСЯВАТ ЕВРЕИТЕ – ЕДИНСТВЕНО ТУК – В ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ! Затова ние ще бъдем вечно признателни.

Българският евреин Бенямин Ардити през 1952 г. отпечатва в Тел Авив книга, озаглавена „РОЛЯТА НА ЦАР БОРИС ТРЕТИ ПРИ ИЗСЕЛВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ”.  Там той публикува документи от архива на тогавашното вътрешно министерство на Царство България, където под № 4144, публикувани през май 1950 г., в „Льо Монд Жуиф” авторът Жак Сабил цитира, че тогавашният министър на вътрешните работи на България Габровски е получил лично нареждане от царя /Цар Борис ІІІ/ ДА ПРЕУСТАНОВИ ИЗСЕЛВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ ОТ СТАРИТЕ ПРЕДЕЛИ НА СТРАНАТА.

По същия повод Еврейският национален фонд в САЩ връчва на Негово Величество Симеон Втори възпоменателен медал.

-          / С Л Е Д В А/



Тагове:   анна зографова,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1466376
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634