Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2012 12:56 - IN MEMORIAM - Днес от 15.00 ч. в Католическия парцел на Центр.соф. гробище ще бъде отслужена панихида в памет на Монсеньор Георги Елдъров - Архимандрит и Профес
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 2759 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.01.2012 13:20


IN MEMORIAM

Днес  - 11.01. 2012 г. от 15.00 ч. в Католическия парцел на Центр.соф. гробище ще бъде отслужена панихида в памет на Монсеньор Георги Елдъров - Архимандрит и Професор - доктор
image

От приятелите с
Благодарност и Дълбок поклон!

1926 - 2011

Анна Зографова - Член - Кореспондент на Международната академия по българознание, иновация и култура МАБИК
Кой  е монсиньор архимандрит проф. Георги Елдъров?
 
Oсновател на Българския католически архив в Рим, католическия вестник „Абагар” и българския книжовен дом „Абагар”.

 

 Монсеньор Елдъров ръководи българската секция на Радио Ватикана повече от 20 години (1966-1991). Със своята ерудиция и енциклопедични познания той не само разчупва формата на предаванията, но и създава първите тематични предавания с живи участници в студиото. Сред гостите му пред микрофон са покойните вече Петър Увалиев и Христо Огнянов. По идея на монсеньор Елдъров Огнянов създава и води в продължение на близо десетилетие предаванията „Наука и религия” и „Българските писатели и религията”.

 

На 12 -годишна възраст е отведен от мисионери в Асизи - града на свети Франциск, и записан в семинарията. Завършва богословски науки в Папския богословски факултет в Рим през 1947 г.
Получава източнообредна подготовка в Папския Източен институт Russucum в Рим, дългогодишен преподавател е не само в няколко римски университета, но е и лектор по история на източните църкви и екзегетика още в САЩ, Германия, Великобритания и Румъния.
Монсеньор Елдъров е единственият българин, участвал като перитус (експерт-консултант) в най-важния от ново време форум на католическата църква - Втория ватикански събор, който се провежда  от 1960 до 1965 г. По време на този събор се правят редица актуални промени в живота на църквата, сред тях са въвеждането на националните езици вместо само латинския в богослуженията и програмата за социалното служение на църквата.

N
а 19 юни 1966 г., в църквата „Сан Клементе“ при гроба на свети Константин Кирил Философ той е въздигнат в архимандритски сан по източен обред.
Така 27 години монсеньор Елдъров е визитатор на Светия престол за българите католици в чужбина.
През 1981 г. създава в Рим Българския католически книжовен архив „Абагар”, наречен така по името на първата печатна книга на български език, издадена от католическия епископ Филип Станиславов в Рим през 1651 година.

През 1991 г. става първи шарже д"афер на Ватикана у нас, заедно с монсеньор Беловеждов /аташе/ след възстановяване на дипломатическите отношения на страната ни със Светия престол.

 



Тагове:   Анна,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1470215
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634