Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 13:09 - Проф. д п н Р. Бабалова Порицание към системата на образованието от Проф. Р. Бабалова - СУ "Св. Климент" СУ „Св. К
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 986 Коментари: 0 Гласове:
0



               Проф. д п н Р. Бабалова

ПОРИЦАНИЕ  към Министерството ни на просветата, науката и младежта !

 Отправено е към Министерството на просветата, науката и младежта, както и към отговорните специалисти, които определят темата за годишния зрелостен изпит по български език и литература. Този изпит е проверка на ценностните ориентири на зрелостниците, включително и на техните патриотични чувства. Патриотизмът е добродетел, към възпитаването на която имат отношение преобладаващата част от творбите, които учениците изучават в училище. Поводите за извеждането й на преден план са достатъчно убедителни, ако се ползват с актуалност в обществото и са трудноповторими по своята същност. Професионалният усет и възпитаността ни на достойни  българи  диктуват ефективни решения в тези ситуации. В дните преди изпита бяхме свидетели на грандиозно християнско събитие – канонизиране жертвите на Баташката голгота през 1876 година. Безразличието към този църковен акт означава пропуснати светски възпитателни възможности. Особената актуалност на случилото се би трябвало да продиктува на Просветното министерство подходяща тематична насоченост на зрелостния изпит по български език и литература, състоял се на 17 май 2011г. Стихотворението „Възпоменания от Батак” е творба на Иван Вазов с висока художествена емоционална стойност и непринуден патриотизъм. Написано е с младежки устрем и съпричастност към очевидеца, останал сирак след клането в Батак.

 

Бягството от трагизма на тази епоха (каквото се демонстрира на матурата), е вероятно продиктувано от недосетливост, от липсата на педагози-специалисти при избор на темата, както и от конюнктурни съображения. Каквито и да са, те подхранват национален нихилизъм и са услужливи за изкривения прочит на българската история. Недопустимо е отминаването му от всеки родолюбив българин и високопоставени действащи историци.

Госпожа Мартина Балева е в правото си да съчинителства дисертационен труд, опровергаващ зверствата на поробителя, като ги нарече „несъществуващ мит”. Проф. Манчев публикува труд със същия контекст, отпечатан с предимство от Университетското издателство. Тези българи не могат да застанат с открито лице срещу неоспоримите факти в българската история. Те са запечатани в историческата памет на родолюбивите българи, художествено са обезсмъртени и съществуват  в международни документи за Априлската епопея.

 

Ето защо оставам с убеждението, че тази учебна година е недопустимо сгрешен избора на темата за матурата по български език и литература. Просветното министерство не създаде условия за израз на мнения по съдбоносен за нацията ни проблем. То е дълг към зрелостниците, защото некомпетентно ги лиши от израз на собствени гледни точки за значимостта на Баташката злочестина. Педагозите- специалисти, въз основа на литературните анализи, биха могли да направят изводи за степента на нравствената възпитаност на младото поколение, за неговата ценностна ориентация – особено обезличена и едностранчива в съвременната ни действителност. Градивното бъдеще на България изисква висока национална чувствителност (не за сметка на етническия мир), доброжелателство към страните, борещи се за демократично обществено устройство, зачитане правото на всички народи да живеят свободно и независимо, безрезервна насоченост към професионализъм на всички управленски равнища, непримиримост към суетата и безделието, честност и откритост в паричните отношения и още много неподправени добродетели.

 

Задължителното продължително единодействие на възпитателните фактори, без преднамереното отсъствие на който и да било от тях, прави реализуеми очертаните нравствени перспективи на личността. Те, както стана ясно, са несъпоставими с нравствените измерения на съвременността. Възпитатието е било винаги перспективна задача и който не осъзнава това, е обречен на забрава. Нека днешното българско училище навреме осъзнае тази класическа максима !

 

Съвсем кратко и за едно недопустимо несъответствие, показано на тазгодишния зрелостен изпит по български език и литература. Темата беше оповестена по Българското национално радио с некоректната многозначима формулировка: „Книгите на Атанас Далчев”, докато в изпитните зали е съобщена разгърнато и точно. По много съображения такова несъответствие е недопустима грешка. На нея малцина обърнаха внимание. Потвърждават тезата ми за непростими пропуски в средите на Просветното министерство на зрелостния изпит за 2011г.

 

                                        Проф. д п н Р. Бабалова

                                          СУ „Св. Климент Охридски”





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1472139
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634