Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 13:46 - БЪЛГАРИТЕ И ТЯХНОТО МЯСТО В СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е ТЕМАТА НА ДНЕШНАТА ЛЕКЦИЯ В ОДЕСА - ИНИЦИИРАНА ОТ БЪЛГАРСКИЯ МЛАДЕЖКИ КЛУБ АКТИВ
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 1925 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


„Българите и тяхното място в световната цивилизация“ e тема на днешната лекция в одеса, инициирана от българския младежки клуб а к т и в!

 

Днес - 9 ноември 2011 г. в гр. Одеса (Украйна) се организира поредна лекция по самостоятелно развитие от  Български младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Темата на втората лекция ще е „Българите и тяхното място в световната цивилизация“. За гост-лектор е поканен Анатолий Андреевич Деордиев (литературен псевдоним Ант Адаев) - писател, публицист, автор на 3 известни книги: "Алтари цивилизаций", "Земляне" и "Болгары".

Първата  лекция се проведе през м. октомври 2011 г. Гост-лектор бе доцент Иван Ненов – главен редактор на в-к „Одесские известия“, заслужил журналист на Украйна, кандидат на политическите науки. Г-н Ненов е автор на повестите  «Мостът на раздялата», «Попечителят», «Туркменски зарисовки», на сборник новели и на романа «Разпръснати по света». Издавал е на български, украински, руски и туркменски езици.

Димитър Костов, координатор на лекцията, член на БМК „Актив“:

Провеждането на лекции по самостоятелно развитие е един от последните нови проекти на БМК „Актив“ съвместно с Конгреса на българите в Украйна. Идеята е да се канят изявили се българи-общественици, живеещи в Украйна, за да споделят интересни факти от живота си, свързани с професионалната им реализация.

На първата лекция събрахме над 40 български младежи. Лекцията продължи малко повече от предвиденото, но въпреки това през пролетта отново ще поканим г-н Ненов, т.к. участниците пожелаха да организираме втора лекция. Дотогава лекциите по самостоятелно развитие ще се провеждат всеки месец. В Украйна има много българи, които са се реализирали в различни области: това са политици, икономисти, спортисти, художници, писатели, учени и журналисти“.

 

За повече информация и контакти:

Димитър Костов, тел.: +38- 098-267-67-37

 

 

Максим Димитров

Пресцентър

(Skype: maksim_dimitrov)

 

Допълнителна информация:

Всеукраинска обществена организация „Конгрес на българите в Украйна (www.kbg.org.ua) е учредена на 15 юли 2007 г. с Президент Юрий Иванович Граматик. Организацията има статут на всеукраинска и в нея може да членуват както физически лица, така и други сдружения на принципа на колективното членство. Основната цел е съхраняване на правата на българите в Украйна в съответствие със законите на страната. Много голямо значение се отдава на поддържане на българската национална идентичност на нашите сънародници. Първостепенна задача на организацията е създаването на по-добри възможности за изучаване на съвременния български език в селищата с компактно българско население.

От 01.03.2008 г. стартира проектът Български културно-просветен център "Аз Буки Веди" с ръководител Екатерина Гержик. Целта е да се създадат условия децата и подрастващите да овладеят нормите на съвременния български език, да опознаят историята, културата и традициите на своята прародина. Учениците активно участват в различни творчески конкурси, спортни олимпиади, удостоени са с десетки грамоти, допломи и награди. Днес „Аз Буки Веди” работи в градовете Одеса, Измаил, Иличевск и Болград.

През 2008 година Конгресът подкрепя инициативата на  група млади българи от Украйна за създаване на български младежки клуб „Актив”. Основната му ориентация е към младите бесарабски българи в Одеса и Одеска област. Клубът си поставя за цел съхраняване на българското национално самосъзнание, приобщаване към българската култура и традиции. Организира младежки срещи и културни инициативи, съдейства на талантливи младежи в тяхната изява и реализация. Стреми се към установяване на контакти и сътрудничество с младото поколение на България. Участва в създаването и поддържането на Информационния портал на българите в Украйна www.bg-ua.org.




Тагове:   анна зографова,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1470868
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634