Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2011 12:18 - ЖУРНАЛИСТКАТА РЕНЕТА НИКОЛОВА - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЖБ"ПОДКРЕПА" СЕ СРЕЩНА С АРНЕ КЬОНИГ НА КОНФЕРЕНЦИЯ В БРЮКСЕЛ!
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 4619 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.09.2011 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

РЕНЕТА НИКОЛОВА  УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНАTA  СЕПТЕМВРИЙСКА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ В БРЮКСЕЛ


image

МФЖ проведе конференция „Журналистика в сянката на анти-терористичните закони“ по повод Десетгодишнината от атаките на 11 септември в САЩ

Международната федерация на журналистите /МФЖ/ и европейската й група Европейската федерация на журналистите /ЕФЖ/ проведоха международна конференция за отбелязване на десетата годишнина на терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон. В центъра на внимание на конференцията, озаглавена „Журналистика  в сянката на антитерористичните закони“ бяха последствията от терористичните атаки в Америка за журналистите.

„Журналистите са свидетели на десетилетие на постепенно ерозиране на техните права по целия свят в лицето на безмилостния натиск на правителствата да победят тероризма,“ каза Джим Боумела, президент на МФЖ. „Дойде времето да се обърне вълната на юридическо и официално сплашване на журналистите и атаките върху гражданските свободи, последвали събитията от 2001 г.“

Според МФЖ  много журналисти са били мишени на терористи за репортажите си и са ставали жертва на военни атаки като част от войната срещу тероризма. В същото време, анти-терористичното законодателство, въведено след септември 2001 г. носи строги ограничения върху работата им, казва Федерацията.

„Тази конференция предоставя възможност да се проучи внимателно честото твърдение, че настоящите закони за борба с тероризма са предназначени да защитят начина на живот на хората,” каза Арне Кьониг, президент на ЕФЖ. „Това не може да се поддържа, когато журналисти са изправени пред безпрецедентни атаки срещу свободата си  и правото на защита на поверителността на техните източници.”

Впечатляваща редица от известни говорители,  взеха учадтие в конференцията- Джим Боумела, президент на МФЖ, Дуня Миятович,  върховен представител на OСCE за свободата на медиите, Ерве Гескиере, журналист и бивш заложник в Афганистан, Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия, Жил де Кершове, координатор на ЕС за борба с тероризма и Джон Никълс, журналист и автор.  България бе представена на форума от журналистът на Европа за 2007 година и председател на СЖБ Подкрепа Ренета Николова.

 

Сн:Николова с президентът на Европейската федерация на журналистите ЕФЖ Арне Кьониг.

 


 




Тагове:   анна зографова,   an22,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1470790
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634