Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2010 11:20 - Търг - Аукцион с последвала полицейска акция "Културни ценности" на 27 май 2010 В СЪРЦЕТО НА СОФИЯ. Интересни са коментарите. ВИЖ и ПРЕДИШНИЯ МИ БЛОГ!
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 1348 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.05.2010 11:41



 

Търг - Аукцион с последвала полицейска акция "Културни ценности" на 27 май 2010 В СЪРЦЕТО НА СОФИЯ
image В каталога е имало 93 платна image Полицията осуети търг на картини   Снимка: Любомир Спиров/БГНЕС

Както вече стана известно на 27.05. т.г. спецчасти осуетиха аукцион на картини в центъра на столицата. Масто на провеждането - Гранд хотел "София".

Изложени платна - 93. Български автори 65. Картини от ХІХ и ХХ век. Почти всички тези "изложени" именити наши художници са починали. За този търг не знаят нищо и техните потомци и наследници. Между имената са Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов, Иван Ненов, Дечко Узунов....

Организатор на търга: Аукционна къща "Аполон и Меркурий"
ОЩЕ ОБАЧЕ ПО ТЕМАТА...
Въпросът е  - само картини ли е имало на търга???!!!

image   

Ето какво пише във Vesi.bg в информацията "Досъдебно производство срещу Игор Марковски":
"Пред журналисти един от участниците в този 92-ри търг търга, Калин Тодоров, посочи, че на наддаването е имало около 50-60 души., а по телефона е трябвало да участват и двама чужденци, по данни на Би Ти Ви".
Питам се кой е г-н Тодоров и ако не се лъжа е по-малкият син на починалата наскоро известна българска журналистка и съпруга на Станко Тодоров - Соня Алберт Бакиш?!

По случая работят служители на икономическа полиция и на инспектората на Министерството на културата, а срещу собствениците на "Аполон и Меркурий" е започнало досъдебно произвдство. Причината - незаконна търговия с културно-исторически ценности.

Но най-интересни в случая са коментарите :

"Продължават с фалшификатите Едно време Иван Желязков под натиска на мутрите правеше много сполучливи копия !"

   28.05.2010 10:33
Noname България

"Тук става въпрос за разчистване на пазара. image ""Няма никаква нелегалност, защото нашият адвокат е подал молба до Министерството на културата да извършваме тръжна дейност. Ние сме регистрирани по търговския закон, извършваме такава дейност от 1990 г." "По думите му това е 92-рият търг, организиран от едни и същи хора." Хах, дали са нямали необходимите документи ? image Полицията се изпозлва за разчистването на пазар и отстраняване на конкуренцията! image ...

За Марковски:
"Как така се е отворил да регистро фирма за аукциони през 1990 г. Как ставаха тия работи бе игоре ...като за всички трябваше да има равен старт ... "?!

 28.05.2010 09:02
lilivan България

та чак на 92-рия ли търг се сетиха, че е незаконна търговия?

image 28.05.2010 08:48
brom_bg България

Антиквар Защо се учудваш ??? Докато тея не се махнат и най вече триглавата змия ББ,ФЛИК ,ЦЦ , която души народа няма оправия . Всичко е отвличане на вниманието , от наболелите проблеми на хората.

 28.05.2010 08:47
uchenbg България

Добре, че тази акция поне не носи име като "Рисувачите " или "Цапачите" или нещо подобно от рода на "Търгаджиите"или "Продавачите". Поне има развитие в кръщелната техника.

 28.05.2010 08:23
Антиквар България

Ще започна с това, че се занимавам с този бизнес - търговията с произведения на изкуството - от 18 години.
Хайде да видим какво става сега -
1. "ПРОВЕЖДА СЕ НЕЛЕГАЛЕН ТЪРГ" - нелегален означава "таен" или "незаконен"; и четирите търгови къщи в България обявяват предстоящите им търгове - първо на уебсайтовете си и след това с печатни издания - каталози с пълен опис, снимки и първоначални цени на произведенита, които (каталози) се разпространяват НАПЪЛНО СВОБОДНО!
2. "ТЪРГ, КОЙТО НЯМА ДОКУМЕНТИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ" - според Закона за Културното Наследство - ЗКН, изискуеми документи за провеждане на ТЪРГ има само в случайте, когато на ВЪПРОСНИЯТ ТЪРГ се предлагат "КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ" - новия термин за ПАМЕТНИК НА КУЛУТРАТА. И "културна ценност" (ЗА КАРТИНА) имаме, ЕДИНСТВЕНО КОГАТО ТЯ ОТГОВАРЯ НА ТРИ КРИТЕРИЯ! Три критерия определени с директива на ЕС и ЕК, и приети от българските власти т.е. 1) Авторско произведение изпълнено с маслени бои върху платно, дъска, хартия.... и тн., 2) ПО - СТАРО ОТ 50 ГОД. и 3) на СТОЙНОСТ ПО - ГОЛЯМА ОТ - представете си - 300 000 лева!!!!
Най - скъпата картина по първоначална цена е 8 800 евро! Въпрос - дали има шансове да надмине 150 000 евро (300 000 лва). Аз ще отговоря, като човек, който се занимава с този бизнис от около 18 години .... НЕ, НЕ МОЖЕ!!!
И дойде ред на ГРАНДИОЗНИЯ ФИНАЛ - "схема за търговия на културно наследство" - покъртително!!! Никой не излиза да каже кава е схемата - фирмата е провела десетки подобни търгове за последните 17-18 години. И всички официални и обявени!
ВЪПРОС - коя "схема" би организирала официално обявен търг, проведен в голям столичен хотел...толкова е официално, че няма начин да няма нещо незаконно!!!
Мога да продължа, но това май е достатъчно... за сега...
А в Германия ДДС за търговия с произведения на изкуството е 8%..., а в България е СХЕМА?!? ....
И дали едно автентично платно от Майстора струва повече от 71 480 евро? Ще Ви кажа - най-скъпо продадената картина в България е на Вешин - 76 000 евро!

image 28.05.2010 05:19
Sieminehn София, България

Чекай малко!
Какви 71 480 евро за 65 картини бе???! Смо на Владимир Димитров-Майстора едно автентично платно струва повече.

Olele нали се сещаш как сават нещата?
...
ОСТАНАЛОТО Е ......ПРОСТО....МЪЛЧАНИЕ!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1470548
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634