Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 20:46 - Много ми е интересно да знам кой продава картините на Султана Суружон! Анна Зографова/ Stella Souroujon
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 1799 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.05.2010 21:04


  Kой  в България притежава и продава картини на Султана Суружон! Анна Зографова/ Stella Souroujon - помогнете ми - съобщете в блога, защото наследници в Канада и Израел не знаят за такова нещо!Султана не си е продавала картините, доколкото знам... Картини за 148 000 лв. на еврейски художници Аукционна къща image
"Натюрморт с цветя и плодове" на Давид Перец е с начална цена 16 800 лева. ЕЛЕНА КРЪСТЕВА 06.04.2010 Бърза разходка из историята на изобразителното изкуство - под този знак минава почти всеки търг в последните години. Наддаването, организирано от аукционна къща "Виктория" в хотел "Шератон" на 18 април, обаче е още по-амбициозно. Тогава за първи път в България ще бъде представено творчеството на всички художници евреи, живели и работили у нас от края на XIX век до днес. Сред тях са Жул Паскин, Елиезер Алшех, Давид Перец, Султана Суружон.

 


image "Пейзаж" на Султана Суружон е най-скъпата оферта на търга. Наддаването за него тръгва от 19 500 лева. image АУКЦИОННА КЪЩА "ВИКТОРИЯ" "Моята Синагога II" от Симеон Кръстев е със стартова позиция 1200 лева. image Акварел на Елиезер Алшех от Париж. Първоначалната му цена е 5850 лв. "Издирвахме картините цяла година. Искаме да покажем приноса на тези художници в културата ни. С търга почитаме и паметта на спасените в България и загиналите извън пределите на родината ни евреи", обясни Павлина Девлова от АК "Виктория".

 

Всички творби, включени в наддаването, са изложени до 17 април в артсалона на ул. "Юрий Гагарин" 22 А. Мотото на експозицията е "Художниците евреи в българското изкуство", а неин съорганизатор е организацията на евреите в България  "Шалом".

 

Каталогът на търга предлага 74 картини на обща стойност поне 148 000 лева. Най-скъпата оферта е "Пейзаж", рисуван от Султана Суружон с маслени бои върху платно с размери 64х47,5 см.

 

Наддаването за него тръгва от 19 500 лева

 

За ценителите Суружон е добре известно име. Авторката е сред най-дейните художнички през 30-те години на миналия век в България. През 1938-а обаче заминава за Париж и излага живописта си в Града на светлината като член на Дружеството на френските независими художници. Години по-късно - през 1953-та, заминава за Израел. Напуска този свят през 1961 г., а с днешна дата е нареждана сред майсторите на портретния актов жанр. Освен масленото платно търгът ще предложи и един акварел на Суружон. Рисунката 25х24 см е подписана на латиница и е с начална сума 5850 лева.

 

Акцент в наддаването са и две картини на Давид Перец - "Натюрморт с цветя и плодове" и "Пейзаж". И двете носят подписа на художника, а натюрмортът е придружен и със сертификат. Стартовата му цена е 16 800 лева.

 

Родните изкуствоведи сочат Перец сред най-значимите наши художници. Около него винаги е витаел ореол на възхищение и загадъчност заради картините и живота му. Критиците у нас се прехласват по него като новатор и експресионист, колекционерите парадират с името му в сбирките си. През 30-те години е обещаващ млад художник. През Втората световна война обаче го

 

пращат в еврейски трудови лагери

 

и между 1941-ва и 1944-та живописва другарите си по съдба. През 1947 г. Перец напуска България и се установява в Париж. Връща се у нас през 1976-а за юбилейни изложби в Пловдив и София. Тогава донася и картини, които е рисувал във Франция.

 

Наддаването в "Шератон" оферира и изображения, подписани от Жул Паскин. Акварелната рисунка "Разходка с лодка", датирана от 1910 г., е оценена на поне 2400 лева, а офортите "Разговор" и "Пейзаж" тръгват от 700 лева.

 

Силно застъпени са съвременните художници от еврейски произход - от известната педагожка Сузи Аронова, през корифеи на живописта като Греди Асса и Андрей Даниел, или артисти във всички смисли на думата като Слав Бакалов. Ставри Калинов също е тук с две картини "Композиция" срещу поне 4200 лева. Не можем да не отбележим вълнуващите платна на Симеон Кръстев от серията "Моята Синагога", както и творбите на 22-годишния художник Чавдар Тодоров.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1472142
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634