Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2009 19:46 - Безпрецедентно - 30 убити журналисти във Филипините!
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 795 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.12.2009 11:15


БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО!
УБИТИ 30 ЖУРНАЛИСТИ ВЪВ ФИЛИПИНИТЕ


9 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА СОЛИДАРНОСТ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ!

 

 ДЕКЛАРАЦИЯ

НА
НАЦИОНАЛНИЯ СЪЮЗ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ “ПОДКРЕПА”
ПО ПОВОД ПОЛИТИЧСКИТЕ УБИЙСТВА
НА ЖУРНАЛИСТИ ВЪВ ФИЛИПИНИТЕ!
 
    По повод обявяването на 9 декември за Световния ден на солидарност с журналистите, ние членовете на Българския журналистически съюз “Подкрепа”, всички наши активисти от правозащитните организации както и нашите съмишленици осъждаме най-остро акта на нечувания жесток геноцид, свързан с убийствата на 30 наши колеги журналисти, медийни работници и политици, извършен преди дни, в южната част на Филипините. Според официална информация повече от 57 са жертвите, в резултат на поредния терористичен акт и нападението, извършено над група политици и журналисти там.   В днешния ден членовете на нашата организация ще участват най-активно в организираната от Световната федерация на журналистите Международна протестна защитна акция срещу жестоките масови убийства, разтърсили света и международната общественост. Всички ние абсолютно единодушно се присъединяваме и към международната акция, в защита на пленените заложници. От името на всички нас обявявам нашата солидарност, в подкрепа на манилските колеги от Националния съюз на журналистите във Филипините и нашата поддръжка, в тези изключително тежки дни. Присъединяваме се и към лозунгите на нашите колеги от Манила - "Спрете убийствата на журналисти!" и "Справедливост за жертвите журналисти!”
В същата връзка от името на всички колеги от нашата организация се обръщаме и
към Международните правозащитни организации по света, към правителствата на страните от ООН и региона, с призив да бъдат предприети незабавни мерки по прекратяване на тези чудовищни злодеяния.
И тъй като в случая става въпрос и за политически убийства, тъй като жертвите са били освен журналисти и кандидати за предстоящите избори през май 2010 година, обявяваме акт на солидарност, в защита на нашите филипински колеги. Не трябва да допуснем ескалация на конфликта!Изразяваме нашето дълбоко възмущение от случилото се, защото нашите убити колеги журналисти не са били въоръжени.   

РЕНЕТА НИКОЛОВА     ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ “ПОДКРЕПА”

   
image
 Снимка от последните дни от момент на протестите в Манила по  убийствата на политици и журналисти


Светът е свидетел на безпрецедентна агресия и ужасна трагедия, която се е случила във Филипините в Понеделник, 23 Ноември, 2009. Според последната днешна информация от световните медии са били убити 30 журналисти и медийни работници като се очаква, че броят на жертвите е много по-голям. Взети са и заложници. 
Това е най-голямото нечувано престъплениe срещу журналисти в близката история. 
ИНФОРМАЦИЯТА е по данни на Националното сдружение на журналистите на Филипините (NSZHF), които незабавно информираха за мястото на кланетата в сряда. Според NSZHF, 59 тела на убити са били открити в плитки гробове, обезглавени и осакатени.
Известно е вече, че
75 журналисти са били убити в мандата на правителството на Аройо , като само четири случая са имали шанса за успешен процес. С това Ирак и Филипините  се оказаха най-опасните страни за журналистите през този век. 
 Международната Федерация на Журналистити изпраща международна мисия в Манила в периода 7 - 10 декември, в подкрепа на NSZHF. А ние журналистите  следва да организираме и изпратим ясно послание до всички международни правозащитни организации, до правителствата на страните - членки на ООН да съдействат този геноцид да не продължи!

 
Нека да се присъединим и към Световния ден за солидарност на журналистите - 9 декември
http://www.ifj.org/en/articles/urgent-ifj-philippines-appeal .

Фотосите  от събитията са адрес:
http://www.ifj.org/en/galleries/photos-of-worldwide-solidarity-actions-for-journalists-in-the-philippines

 
Анна Зографова
  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1472358
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634