Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2009 20:32 - ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ИЗВЕСТНИЯ МУЗИКАЛEН ПЕДАГОГ,КОМПОЗИТОР И ДИРИГЕНТ ПЕТЪР ЗОГРАФОВ
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 2236 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.08.2009 15:37


 

ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ИЗВЕСТНИЯ МУЗИКАЛНИЯ ПЕДАГОГ, КОМПОЗИТОР, ДИРИГЕНТ И ЗАСЛУЖИЛ УЧИТЕЛ  ПЕТЪР ИЛИЕВ ЗОГРАФОВ Автор: Анна Зографова    
image

Снимката представя фрагмент от операта "Риголето" на сцената на концертната зала "България" в София с участието на оперните
певци Лиляна Барева и Георги Генов. Изпълнение на хора при техникум "Вилхелм Пик" с оркестъра на Софийската народна опера под диригентството на Петър Илиев Зографов.

На 21.04.2009 г.сe навършиха две години от смъртта на уважаванияпедагог, диригент, композитор и любим учител Петър Илиев Зографов, възпитаник на Софийската държавна консерватория и на СУ “Св. Св. Климент Охридски”. Пряк потомък девето поколение на знаменития тревненски зографски род на иконописците, българският учител Петър Зографов бе един изключителен интелектуалец и личност, с всестранни интереси и изключителна творческа биография. Лауреат на редица престижни международни награди и музикални конкурси за диригенти в Чехия и Полша, носител на орден “Св. Св. Кирил и Методий” Втора степен, заслужил учител по музика, състудент на великолепния бас Николай Гяуров и на първата му съпруга – пианистката Златина Мишайкова и приятел на великия цигулар Васко Абаджиев, на покойния български диригент Месру Мехмедов, на композитора Морис Аладжем, композиторът и педагогът Зографов със своя имидж, обаяние и достойнство защити блестящо българското представяне на традиционната духова и симфонична музика през 70-те и 80-те години на ХХвек в Европа. Затова и музикалните ни дейци дадоха най-висока оценка за делото и приноса му в българската музикална култура, българския симфонизъм, защото създаде поколения музиканти и интелектуалци, с усет към музиката. Негови ученица бяха композиторът Владимир Панчев, покойният кларинетист Дойчин Ушанов – племенник на проф. Парашкев Хаджиев, оперната прима Светлана Котленко, пианистката - диригентка на софийския еврейския синагогален хор “Шир Аширим” Венис Леви и много други.  Ученик на диригента проф. Саша Попов, на проф. Панчев, на композиторите проф. Парашкев Хаджиев, проф. Димитър Сагаев, на пианистката Катя Казанджиева, племенница на Дора Габе, музикантът Петър Зографов бе един от най- виртуозните български кларинетисти, цигулари и всестранно надарени  музиканти. Той бе дългогодишен оркестрант на духовия военен симфоничен оркестър в столицата с диригент Борис Владимиров. Като диригент, композитор и преподавател, Петър Зографов популяризира всред младежта освен класическата, оперната хорова кактои духовата музика, чрез многобройните си концертни изяви у нас и в чужбина. Снимката изобразява фрагмент от операта “Риголето” на сцената на концертната зала “България” в София, с участието на българските оперни асове певци Лиляна Барева и Георги Генов, в съпровод на софийския оперно-симфоничния оркестър и на младежкия хор при техникума по енергетика “Вилхелм Пик”/понастоящем именован “Хенри Форд”/  под диригентската палка на педагога.
Педагогът Петър Зографов бе апостол на българската музикална култура. Той бе любимият учител по музика и на четиримата най-велики футболисти на нашето време - Емил Костадинов, Борислав Михайлов, Любослав Пенев и Красимир Балъков. Споменът за Зографов винаги ще има своето достойно място в българския музикален живот. Защото именно той възпита няколко поколения, в любов към българската музика. Изключително негова е заслугата по популаризирането на духовото изпълнение на Дунавското хоро на Дико Илиев, което самият той аранжира и оркестрира във вида, в който го слушаме и познаваме днес – това най-българско и уникално музикално творение.    Зографов бе войник и генерал на фронта за музиката. Даде прекрасно възпитания на деца и внуци и дари с много любов и нежност своята съпруга Лиляна Зографова – потомствена търновка от стария аристократичен род на Малиевите, която продължава да плаче и да разказва как: “Той можеше да научи дори и ангелите да пеят възторжени химни за любовта!”    



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1471030
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634