Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 14:01 - ПОСВЕТЕНО IN MEMORIAM НА ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ЦИГУЛАРИ НА ХХ ВЕК И НА МОЯ БАЩА - АННА ЗОГРАФОВА
Автор: souroujon Категория: Технологии   
Прочетен: 1694 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 07.08.2009 18:33


 ИЗОБРАЖЕНИЕТО Е ОБЕКТ НА АВТОРСКО ПРАВО И НЕ МОЖЕ ДА СЕ КОПИРА!

IN MEMORIAM
Една година без Леон Суружон
Автор: Анна ЗОГРАФОВА – журналист - международник
Член. Кор. На академия МАБИК
image На 26.01.2008 г. се навърши една година от смъртта на уважавания световно-известен цитулар-виртуоз, композитор и цигулков педагог проф. Леон Суружон. 93-годишният Маестро прекара последната година от живота си в родината - България, където през януари 2006 г. бе удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Пловдивската консерватория. Почина самотен и тъжен в старчески дом в Брюксел като племенникът му Алберт изпълни едно от последните му желания – да бъде погребан в България. Докараха го в запечатан ковчег със самолет от Брюксел Там, в парцел 24 на Еврейските гробища в София, маестрото е положен за вечни времена, в гроба на своята майка Естер. Той лежи под мраморен саркофаг, върху който са изписани само имената. До гроба растат трендафилов храст и акация – дървото сиким, символ на Библейския Кивот. Там е много тихо и почти никой не го посещава. Поставям рози върху мрамора, който блести. Към нас се покланя единствено салкъменото дърво. Там на гробищата вече никой не безпокои вечния сън на гениалния цигулар, преминал в отвъдното!
Възпитаник на Пражката консерватория, лауреат на множество международни конкурси, носител на наши и международни награди,
Маестро Суружон възпита поколения цигулари, с усет към лиризма и обич към музиката. Прекрасни виртуози – негови ученици в България са Владимир Владигеров и Йосиф Радионов.
Изумителен бе талантът на маестро Суружон, спомена за който ще остане като за един от най-големите цигулари на България. Концертирал по всички по-известни световни сцени, наред с Давид Ойстрах, Леонид Коган, Йехуди Менухин и Хайфец, с видния полски виолончелист Казимир Викомирски, с чешкия световно известен диригент Вацлав Талих, проф. Леон Суружон се радваше на всеобща известност и любов на публиката. Приятели са му били много от живите оцелели евреи от концлагерите на смъртта от Втората световна война.Имената на някои от тях дори са и в списъка на Шиндлер, чиито поколения продължават да живеят в Израел, Канада и Америка. В своята книга “Отречени от закона”, посветена на подвига на българските евреи, оцелели след приемането на Закона за защита на нацията след 41-ва г. на ХХ век, писателят Виктор Барух описва как концлагеристът Леон Суружон от еврейския трудов лагер в Бели извор – в района на днешно Ардино и в /Трънска клисура/ през 1943 г. е бил пребиван, а вечер са му разрешавали да свири цигулкови пиеси от Дворжак. Слушали са ги всички концлагеристи – съотечественици. Леон заставал на една височинка на фона на луната. Г-н Леон Калаора ми разказа всичко това. Други ми описваха как Леон Суружон е заставал до влаковите композиции край вагоните с беломорски евреи от ешалоните по пътя за концлагерите Треблинка, Освиенцим и Бухенвалд. Суружон им свирил като за последно на изпроводяк серенадата на Шуберт, Хумореската на Дворжак и “Аве Мария”. Те слушали и плачели. А там, в концлагерите на Полша и Германия загинаха любими негови приятели: музикантака Елза Йелиела Полак; безследно изчезва още една негова състудентка от Пражката консерватория. Много по-късно маестрото загубва и добрия си приятел - цигуларя Ян Паненка.
Покъртителна е мъката на маестрото, когато на 18.!. 1961 г. в Израел при катастрофа загива и по-толямата му сестра, портретистката – художничка Султана Суружон, погребана в Холон.
На 18-ти този месец се навършиха 47 години от смъртта на Султана Суружон за която един стар свещеник в кв. “Хаджи Димитър” отслужи заупокойна литургия по канона на църковно-славянския ритуал.
Музикалният гений на маестро Суружон винаги е бил в неговите виртуозни интерпретации. Обичал е Бах, Чайковски, Паганини, Бетовен, Брамс. Импровизирал е вълшебно прочутата Испанска симфония на Лало. Концертирал е в цяла Европа. Написва не малко свои композиции от които изключително популярна е неговата испанска пиеса.
Проф. Димитър Сагаев пише за маестро Суружон в своята книга “Саша Попов и българският симфонизъм” следното:
“На 17.11.1949 г. в София диригентът проф. Саша Попов широко разгръща ръце и Петата симфония на Бетовен се разпростира мощно с призива на съдбата и победата на духа. Очакваният цигулар – виртуоз Леон Суружон изпълни прочутата Испанска симфония на Лало. С мекотата на тона, с динамичните отсеки и прецизността си той завладя публиката. Диригентът Саша Попов видимо оценяващ високото майсторство на Суружон, настоятелно го подканяше да се покланя на публиката. И накрая концертът завърши с любимата творба на Суружон “Картини от една изложба” на Мусоргски – Равел”.
Големият музикант проф. Суружон е посветил целия си съзнателен живот на музиката. А предпочитана от него сцена бе концертната зала “България” в София, където е изнасял стотици концерти още от времето на маестро Цадиков.
Професор в Брюксел, Щутгарт, Дюселдорф, в Моцартеума в Залцбург, в Хавана, Торонто и Париж, маестро Леон Суружон бе тих и скромен, човек с рядък талант, което го направи гражданин на света. Талантът му принадлежи не само на България. Принадлежи и на Белгия, където е живял и музицирал, на Чехия, където е следвал и обичал, на Полша, където в газовите камери изгоряха приятелите му, принадлежи и на държавата Израел, която той много обичаше и където са неговите роднини, принадлежи на Париж – града сърце на света, в който маестрото става лауреат на конкурса Жорже Енеско през 1947 г.
Неговите ученици - Владимир Владигеров и виолончелистът Йосиф Радионов,които преди една година присъстваха на скромното му погребение, отслужено от кантора на Софийската синагога - член на Израилтянския духовен съвет Йосиф Леви и от раби Коен, винаги ще помнят майсторските му класове и концертната му дейност, преминала с огромен успех.
Името му значи много за българската музикална култура и винаги ще заема достойно място в българския музикален живот, защото с приноса си, той остана достоен “войник” на фронта за музиката.
ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!
Fotos - semeen archiv - A.Zografova
more



Гласувай:
1



1. анонимен - ПОКЛОН!!!
16.07.2009 14:18
За такива хора обикновено се казва, че са богоизбрани!!! Нека не ги забравяме!
Поклон пред светлата му памет!
цитирай
2. анонимен - Поклон пред светлата му памет.
16.07.2009 14:21
Впечатлена останах от Човекът Леон Суружон.

Серенадата на Шуберт, Хумореската на Дворжак и “Аве Мария”,“Картини от една изложба” на Мусоргски – Равел” - сигурно ще подскажат още нещо за неговия свят...

Анна Зографова -МАБИК - това доказва много!!!
Поклон!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: souroujon
Категория: Технологии
Прочетен: 1466365
Постинги: 448
Коментари: 93
Гласове: 634