Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 05:50 - Бял пушек се издига от японската централа „Фукушима-1”
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1538 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 16.03.2011 06:05


Токио. Бял пушек се издига от засегнатата от земетресението японска атомна електроцентрала „Фукушима-1”. Такива кадри излъчи в пряк ефир японска телевизия, предаде АФП.
Засега не е ясна причината за дима, излизащ от централата, която се намира на 250 километра североизточно от Токио.
По-рано днес избухна пожар в четвърти реактор, който половин час по-късно изгасна.
image   


Тагове:   Япония,


Гласувай:
2



1. hikari - От втори реактор на АЕЦ „Фукушима-1” се издига пара, съобщи Юкио Едано
16.03.2011 05:52
Токио. Във втори реактор на японската АЕЦ „Фукушима-1” се наблюдава изхвърляне на пара, в тази връзка е възможно временно повишаване на общия радиационен фон, посочи на пресконференция главният секретар на японското правителство Юкио Едано, цитиран от РИА Новости.
Той също така призова жителите на страната да не се безпокоят, тъй като това е само временно явление.
цитирай
2. hikari - „Дейли телеграф”: Хиляди японци напускат зоната около централите
16.03.2011 05:53
Токио. Железопътната гара в град Насушиобара е последната, която функционира в зоната около засегнатите от земетресението японски ядрени реактори, тя е препълнена от изплашени хора. В този призрачен град със затворени магазини и улици без пешеходци гарата е единственото оживено място и единственият път за бягство, пише „Дейли телеграф”.
Магистралата за Токио, която минава наблизо, също е натоварена, но за да се стигне до японската столица е необходим много петрол, а при единствената бензиностанция, която все още продава бензин, опашката достига пет километра.
От града и целия регион, пеша, с велосипеди или с последните капки бензин в резервоарите на колите си, хората се стичат към железопътната гара след като са научили доколко сериозно е положението с атомните централи.
Учудващо е обаче, че на фона на преживяното бедствие и тревожните новини, влакът продължава да се движи стриктно по разписание.
цитирай
3. hikari - САЩ трябва да се поучат от ядрената криза в Япония, заяви Барак Обама
16.03.2011 05:55
Северна Америка Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е „дълбоко загрижен” от потенциалните човешки жертви след земетресението и последвалата ядрена криза в Япония и призова за повишаване на сигурността на американските ядрени обекти, предаде АФП.
„Смятам, че е важно за нас непрекъснато да работим за усъвършенстване на ядрените технологии и за подобряване на сигурността им”, допълни той.
Обама посочи, че няма опасност радиацията от японските централи да достигне бреговете на САЩ, но подчерта: „Аз съм дълбоко загрижен за ситуацията в Япония”.
„Нашите сърца сега са с японския народ. Той бе поразен от тройно бедствие – земетресението, последвалото след него цунами и сега – ядрения инцидент. Ние предоставяме всякаква възможна помощ и искаме да уверим Япония, че имат нашата пълна подкрепа и са сред най-близките ни съюзници и приятели”, подчерта американският президент.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658544
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796